Tgrt Haber

Türkiye'den PYD resti, 'Boykot ederiz'

27 Ocak 2016 08:05
Türkiye'den PYD resti, 'Boykot ederiz'

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 29 Ocak'ta başlayacak Suriye görüşmelerine PYD'nin davet edilmesi halinde, Türkiye'nin müzakereleri boykot edeceğini bildirdi. Çavuşoğlu 'Müzakerelerde terör örgütleri olamaz' dedi

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nin (AKPM) kış oturumu için Strasbourg'da bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 29 Ocak'ta Cenevre'de başlaması öngörülen Suriye görüşmelerine ilişkin diplomasi trafiğini sürdürüyor. ABD'li, Fransız ve İngiliz muhataplarıyla dün konuyu telefonda tekrar görüştüğünü belirten Çavuşoğlu, "Onların da söylediği, PYD'nin davet edilmeyeceği. PYD ile isteyen görüşebilir, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura da görüşebilir" dedi.

'TABİİ Kİ BOYKOT EDERİZ'
Çavuşoğlu, terör örgütü PYD'nin davet edilmesi halinde, Türkiye'nin Suriye müzakerelerini boykot edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine şunları söyledi: "Tabii ki boykot ederiz. Kesin, net. Müzakere heyetinin içinde PYD unsurları olamaz. Terör örgütleri olamaz. Türkiye'nin bu konudaki tutumu nettir." "Tüm konuştuğumuz muhataplar, De Mistura da PYD'nin buraya davet edilmeyeceğini söyledi" diyen Çavuşoğlu, şöyle konuştu: "Önemli olan aldığımız kararların arkasında durabilmek, birbirimize karşı dürüst olmaktır. Türkiye ilkeli, açık, şeffaf tutumunu bundan sonra da sürdürecektir. Terör örgütlerine prim vermemeliyiz. Bir terör örgütünü muhalefetin içine dayatmak anlamsızdır ve kabul edilemez. Muhalefet de dedi ki 'Hayır biz kabul etmiyoruz'. Terör örgütü Kürtlerin temsilcisi olabilir mi? DAEŞ Sünni Arapların temsilcisi olabilir mi. Kesinlikle olamaz."

RUSYA'NIN ÇIKIŞI
Rusya'dan ise PYD'ye destek geldi. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi ve dünyanın en büyük ülkelerinden biri olarak Suriye krizine dahil olma haklarını kullandıklarını savundu. Lavrov, şu iddialarda bulundu: "Cenevre'deki toplantıya PYD'nin katılmaması, bu toplantıdan beklenen sonuçların alınmayacağı anlamına gelir. Zira PYD, Suriye halkının önemli bir bölümünden oluşuyor. Toplantının PYD olmadan gerçekleşmesi büyük bir hata olur, ancak buna rağmen toplantıya PYD'nin davet edilmesi konusunda ısrarcı olmayacağız" dedi.

"VETO ETMEYİZ"
PYD'yi önemsiyoruz ve DAEŞ'le savaşan etkili bir güç olarak gördüklerini söyleyen Lavrov, "Cenevre toplantılarına Kürtler'in katılıp katılmayacağına (BM Suriye Özel Temsilcisi) de Mistura karar vermeli. Rusya karar ne olursa olsun veto etmeyecek" dedi.

MÜSLİM HENÜZ DAVET ALMADI
PYD Eş Başkanı Salih Müslim, görüşmelere katılmak için herhangi bir davet almadığını söyledi. Müslim ayrıca, herhangi bir Kürt temsilcinin de davet aldığına yönelik bir bilgisi bulunmadığını belirtti. PYD Avrupa Temsilcisi Zuhat Kobani ise toplantıya katılmazlarsa alınacak kararları uygulamayacaklarını söyledi. Kobani, "Bizim bölgede o kararlar hayat bulamaz" dedi. Buna karşın Kobani, "İlle PYD katılsın ısrarında değiliz. Çözüm önemli. Çözüm de güç kimdeyse o katılmalı. Yeni bir heyet oluşturmaya doğru gidiyor" ifadelerini kullandı.

MUHALİF HEYETİN LİDERİ UMUTSUZ
Cenevre'de gerçekleştirilecek görüşmelerdeki muhalefet müzakere heyetinin başkanı Assad Zoubi, görüşmeler hakkında pek iyimser olmadığını belirtti. Zoubi, son dönemdeki diplomatik hareketlerin, "görüşmeler hakkında iyimser olmak için bir neden oluşturmadığını" söyledi. Zoubi, BM Suriye özel temsilcisi Staffan de Mistura'nın, muhalefet ekibine "şartlar dayatamayacağını" söylediğini açıkladı.

TÜRKMENLER: MAALESEF YOKUZ
Suriye'deki Türkmen Milli Hareket Partisi Genel Başkan Yardımcısı Tarık Sülo Cevizci, "Cenevre görüşmelerinde Türkmenlerin yer alması için Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üzerinden girişimlerde bulunduk ama sonuç alamadık" diye konuştu. Cevizci şöyle devam etti: "Cenevre ikinci heyetinde Türkmenler yok. Üçüncü grubun da olmayacağına göre Türkmenler bu görüşmelerde yer almayacak. Cenevre görüşmelerinde Türkmenler olarak yer almayı çok istedik ama maalesef olmadı. Türkiye'nin Türkmenlerin yer alması için baskı yaptığını biliyoruz."

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...