Tgrt Haber

Türkiye'nin 5 ilinde orman yangını: Tüm birimler harekete geçti, haneler boşaltıldı

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı
14 Haziran 2024 16:39 - Güncelleme : 14 Haziran 2024 19:48

Türkiye'nin 5 ilinde çeşitli sebeplerden orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürüyor.

Artan hava sıcaklarının etkisi ve çeşitli sebeplerden kaynaklı orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Türkiye'nin 5 ilinde orman yangını çıktı. Kilis​'in Musabeyli ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.

DENİZLİ​'DE 7 İLÇEDE ORMAN YANGINI

Denizli Valiliğinden yapılan açıklamada, Babadağ, Tavas, Kale, Çal, Honaz, Acıpayam ve Pamukkale ilçelerinde orman yangınları çıktığı belirtildi.

Açıklamada, Babadağ, Tavas, Kale ve Pamukkale'nin Cankurtaran Mahallesi'ndeki yangınların ormanlık alana yıldırım düşmesi sonucu çıktığına işaret edildi.

Pamukkale'deki yangınların Cankurtaran ve Kınıklı mahalleleri olmak üzere 2 noktada olduğu aktarılan açıklamada, Cankurtaran Mahallesi'ndeki orman yangının kontrol altına alındığı, soğutma çalışmalarının devam ettiği kaydedildi.

Açıklamada "Yangınların bir an evvel kontrol altına alınması için tüm birimlerimizle havadan ve karadan mücadelemiz devam etmektedir." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye'nin 4 ilinde orman yangını: Tüm birimler harekete geçti, Haneler boşaltıldı - 1. Resim

 5 İLÇEDEKİ YANGINLAR KONTROL ALTINA ALINDI

Ekiplerin müdahalesiyle Tavas, Çal, Honaz, Acıpayam ve Pamukkale'nin Kınıklı Mahallesi'ndeki yangınlar da kontrol altına alındı.

Babadağ ve Kale'deki yangınlara müdahale devam ediyor.

Babadağ ilçesine bağlı Mollaahmetler Mahallesi, tedbir amaçlı boşaltıldı.

BALIKESİR YANGIN

Balıkesir'in İvrindi ilçesinde çıkan orman yangınının kontrol altına alınmasına çalışılıyor. İlçeye bağlı kırsal Kınık Mahallesi yakınındaki ormanlık alanda henüz bilinmeyen nedenle yangın çıktı.

YANGININ ENERJİ NAKİL HATTININ KOPMASINDAN KAYNAKLANDIĞI YÖNÜNDE TESPİT VAR

Olay yerine gelerek yetkililerden son durumla ilgili bilgi alan Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, gazetecilere, ekiplerin 8 uçak, 6 helikopter, 19 arazöz ve diğer arazi araçlarıyla sahada etkin şekilde mücadelesini sürdürdüğünü söyledi.
Yangının, ilk anlarda Kınık Mahallesi'ni tehdit ettiğini ancak rüzgarın ters yöne esmesiyle bu riskin ortadan kalktığını belirten Ustaoğlu, "Yine de mahallemizde 11 ahırı boşalttık ve hayvanları güvenli bölgeye aldık. Yangın kısmen kontrol altına alınmış durumda." dedi.

Muğla’nın Ula İlçesi Akyaka Mahallesinde bahçede çıkan yangın kısa sürede söndürüldü.

Türkiye'nin 4 ilinde orman yangını: Tüm birimler harekete geçti, Haneler boşaltıldı - 2. Resim

Ula Akyaka Mahallesi İnişdibi Mevkiindeki bir arazide çıkış nedeni tespit edilemeyen otluk yangınına İtfaiye ve Orman ekipleri kısa sürede müdahale etti. Ekiplerin müdahalesi ile arazide başlayan ot yangını alevler çevreye yayılmadan kısa sürede söndürüldü. Ekipler, bölgede soğutma çalışması yaptı.

Türkiye'nin 4 ilinde orman yangını: Tüm birimler harekete geçti, Haneler boşaltıldı - 3. Resim

MİLAS'TA ORMAN YANGINI

Muğla'nın Milas ilçesinde çıkan orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı, soğutma çalışmaları devam ediyor. Kısırlar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye Muğla Orman Bölge Müdürlüğüne ait hava ve kara araçları sevk edildi.
Ekipler yangını havadan ve karadan yaptığı çalışmayla kontrol altına aldı.
Muğla Valisi İdris Akbıyık, gazetecilere yaptığı açıklamada, yangının Kısırlar köyüne çok yakın bir alanda meydana geldiğini ve bu nedenle de çok hassas olduğunu söyledi.

DİDİM’DE MAKİLİK ALANDA YANGIN       

Aydın'ın Didim ilçesinde öğle saatlerinde zirai alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangın yoğun çabanın ardından söndürülürken, ilk tespitlere göre yangında bir tavuk çiftliği ile bir miktar samanın zarar gördüğü öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, zirai ve makilik alanda henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Bölgede etkili olan rüzgarla birlikte yayılan yangını fark eden vatandaşlar durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye ve orman ekipleri sevk edildi.

Yapılan ilk tespitlere göre yangında bir tavuk çiftliği ile bir miktar samanın zarar gördüğü öğrenildi.

Türkiye'nin 5 ilinde orman yangını: Tüm birimler harekete geçti, haneler boşaltıldı - 4. Resim

Didim'de yangına müdahale eden amfibi uçak Bafa Gölü'ne sert iniş yaptı.

MANİSA’DA ORMAN YANGINI

 Manisa'nın Şehzadeler ilçesinde çıkan orman yangını kontrol altına alındı.Kalemli Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Alevler, rüzgarın da etkisiyle geniş alana yayıldı.

İhbar üzerine bölgeye İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve Manisa Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi sevk edildi.
Yangına, 1 helikopter, 18 arazöz, 10 su tankeri, 3 dozer ve 6 itfaiye aracıyla müdahale edildi.

Mahalle sakinleri de söndürme çalışmalarına destek verdi. Yangın, ekiplerin yaklaşık 2 saatlik müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Yangın bölgesine gelerek çalışmaları takip eden Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, gazetecilere yaptığı açıklamada, mahalle sakinlerine geçmiş olsun diyerek şöyle konuştu:

"Çok büyük bir tehlike atlatıldı aslında. 15.30 sıralarında arkada gördüğümüz köyün hemen bitişiğindeki orman tarafından başlıyor yangın ve rüzgarın etkisiyle otluk alanlar üzerinden köyün içinden geçiyor. Aslında işte o hengamede çok büyük bir tehlike atlatılıyor. Köylülerimizin ilk müdahalesi ve başta orman teşkilatımız ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin yoğun çalışmaları var. Köylülerin işbirliği, jandarma ekiplerimiz hakikaten herkes insanüstü gayret ettiler. Biz de kontrol altına aldıktan sonra buraya ulaşmış olduk. Büyük geçmiş diyorum."

Kalemli Mahallesi Muhtarı Rıza Çapar da kuvvetli rüzgarın etkisiyle alevlerin hızla ilerlediğini dile getirerek, "Rüzgarın yoğun olması sebebiyle ateşin hızını kesemedik ama çok şükür evlere bir zarar vermedi. Buna çok şükür. Evlerin yanma tehlikesi oldu. Daha sonra ekiplerin müdahalesiyle, bizim çabamızla ateşin önüne geçtik." dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı, Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...