Türkiye'nin F-35 uçakları böyle üretiliyor
Türkiye'nin, program ortağı olduğu F-35 projesi kapsamındaki uçaklar Fort Worth kentinde yer alan Lockheed Martin tesislerinde üretiliyor. F-35 uçakları, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yetenekleriyle Hava Kuvvetleri Komutanlığının operasyonel etkinliğini artıracak. Fotoğrafta, F-35 uçaklarının Lockheed Martin tesislerindeki üretim merkezi görülüyor.
F-35 uçaklarının teslimiyle ilgili konuşan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Uçak teslimatı yapılacak. 2020'ye kadar eğitim çalışmaları olacak. Uçakların Türkiye'ye gelmesi 2020 yılında olacak.' dedi. ABD Senatosu'nun F-35 savaş uçaklarının satışını bloke eden kararı onaylamasına karşın iki uçak bugün Türkiye'ye devrediliyor. Ancak uçakların teslim edilmesi bir yıl sonra gerçekleşecek.
Türkiye'nin de proje ortağı olduğu F-35 savaş uçaklarının teslim töreni ABD'nin Teksas eyaletinde yapılacak. Uçaklar ilk aşamada Arizona'daki Hava Kuvvetleri Üssü'ne nakledilecek. Bu üste bulunan Türk pilotları ve bakım görevlilerinin F-35 eğitim süreci 2019'a kadar sürecek. Bu arada Türk bayraklı F-35'lerin gerçekleştirdiği uçuştan yeni görüntüler de paylaşıldı.
Uçak, düşük görünürlük, sensör teknolojileri ve radar sistemi gibi üstün yeteneklerle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nın operasyonel etkinliğinde çarpan etkisi oluşturacak. F-35, daha önce sahip olunmayan kabiliyetler sunarak Hava Kuvvetleri'nin savunma ve saldırı yeteneğini önemli ölçüde artıracak. Türkiye, F-35'le günümüzün geleneksel ihtiyaçlarını karşılarken, yarının zorlu gereksinimlerine de yanıt verebilecek gelişmiş hava sistemine sahip olacak.
F-35'e yurtiçi imkanlarla geliştirilen Hassas Güdüm Kiti ve SOM-J füzesi gibi ürünlerinin entegre edilmesiyle muharebe yeteneği çarpan etkisiyle artacak, bu da Türk Hava Kuvvetleri'nin stratejik ve iyi korunan hedeflere yüksek hassasiyetle ulaşmasını sağlayacak. Türkiye, ilk F-35'in teslim edilmesiyle uçaklarını almaya başlayan ülkeler kulübüne katılacak.
Sahip olduğu DAS sistemiyle 360 derece görüş sağlayabilen F-35'in, özel tasarlanmış geometrisi ve kaplaması sayesinde sahip olduğu düşük görünürlük özelliği, düşman radarları tarafından tespitini güçleştiriyor. F-35, sahip olduğu Link-16 ve MADL haberleşme sistemleriyle tespit ettiği tehditleri etrafında bulunan diğer F-35 ve silah sistemleriyle paylaşabiliyor, bu sayede harp ortamındaki farkındalık seviyesi artırılıyor.
Sensör füzyon teknolojisiyle EOTS, DAS, radar gibi kaynaklardan aldığı bilgileri birleştirerek, harp ortamının resmini pilota sunan uçak, bu sayede dost ve düşmana yönelik tanımlamaların çok daha doğru şekilde yapılmasını sağlıyor.
F-35'in 3 ayrı konfigürasyonu bulunuyor. Geleneksel kalkış ve iniş (CTOL) yeteneğine sahip F-35A, iniş ve kalkış yapabilmek için piste ihtiyaç duyuyor. Kısa kalkış ve dikey iniş (STOVL) yapabilen F-35B, kısa pistlerden kalkış yapabiliyor ve helikopter gibi iniş gerçekleştirebiliyor.