Türkiye'nin Hollanda'ya uygulayacağı yaptırımlar
Türkiye, Hollanda’nın iki bakana yönelik uyguladığı engellemelerin ardından diplomatik ve siyasi yaptırıma hazırlanıyor...
Hollanda’nın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından da Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın Rotterdam Başkonsolosluğu’na sokulmayarak sınırdışı etmesi, yaptırımları gündeme getirdi. Türkiye diplomatik adımların ilkini de dün gece attı. Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’ne, “Bir süre Türkiye’ye gelmemesi” çağrısı yapılırken elçilik ve başkonsolosluk giriş çıkışları da tamamen kapatıldı. Diplomatik olarak verilen bu tepkinin süreceği öğrenildi. Türkiye’nin Hollanda’daki seçimlerin ardından normalleşmenin hızlanmasını beklediği ifade edildi.
TÜRKİYE İSTİHBARAT PAYLAŞIMINI KESECEK
Türkiye’nin özellikle Hollanda ile ciddi bir istihbarat işbirliği olduğu belirtildi. İstihbarat alanında Türkiye tarafının kısıtlamaya gidebileceğine dikkat çekildi. Kaynaklar, Hollanda’nın Adana’da Patriot Bataryası bulunduğuna dikkat çekerken 2013 yılı ekim ayında Başbakan Mark Rutte’nin de buraya bir ziyaret gerçekleştirdiğini, askeri ziyaretlerin de sürdüğüne dikkat çekti. Bu ziyaretlerin bir süre askıya alınması bekleniyor. Ayrıca tüm askeri ve VİP uçaklara Türk hava sahasının kapatılması yaptırımının da uygulanabileceği kaynaklar tarafından ifade edildi. Türkiye ile Hollanda arasında sıkı bir ticari işbirliği de bulunuyor. Türkiye’de faaliyet halinde olan 2 bin 564 adet Hollandalı firma bulunuyor.
Ekonomik yaptırım söz konusu değil
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’deki bir otelde gazetecilerle bir araya geldi. Bakan Zeybekci, gazetecilerin, “yaşanan diplomatik skandalın ardından bu ülkeye ekonomik yaptırım uygulanmasının söz konusu olup olmadığına” dair soru üzerine, şunları kaydetti: “Şu anda o noktada değiliz, öyle bir şey söz konusu değil” dedi.