Tgrt Haber

Son dakika! Temel Kotil 'Sıra artık bize geldi' diyerek duyurdu: KAAN, F-16 bağımlılığını bitirir, istediğimize satarız

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
07 May 2023 09:34 - Güncelleme : 07 May 2023 11:01

Son dakika haberi: Türkiye'nin yerli savunma sanayiisindeki hamlelerini TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, TGRT Haber'de "Seda Akbay ile Gün Başlıyor" programında anlattı. GÖKBEY'den ATAK'a, HÜRKUŞ ve HÜRJET'in gelişim sürecini anlatan Kotil ayrıca sektörün dünyadan yükselen devi olan 'TUSAŞ' ile ilgili sorulan sorulara cevap verdi. Temel Kotil, KAAN'ın F-16 bağımlılığını bitireceğini söylerken TUSAŞ'ın ilk önceliğinin ihracat olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin yerli savunma sanayiisindeki hamleleri peş peşe geliyor. Dışa bağımlılığı azaltan gerek terör örgütleri ile mücadelede gerek ise ihracatlar ile yoluna emin adımlar ile ilerleyen Türkiye KAAN​, HÜRJET​, ATAK TCG Anadolu​ ile düşmana korku salıyor. TUSAŞ​ Genel Müdürü Temel Kotil TGRT Haber'de Seda Akbay'ın sorularını cevaplayarak atılan adımları tek tek anlattı. TUSAŞ'ın gurur abideleri ve projeleri hakkında bilgi veren Kotil ayrıca sektörün dünyada yükselen devinin adım adım hamlelerini anlattı.

HÜRKUŞ 2'DE GELİNEN SON NOKTA

TUSAŞ Genel Müdürü Prof.Dr.Temel Kotil yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

Tasarımını biz yaptık. Motoru Kanada'dan geliyor ama bizim malımız. Bunu ihraç da ettik. İlk uçağımız bu. 

HÜJRET PROJESİNDE SON DURUM

Biz uçakları bitirdikten sonra uçuş işletmeye teslim ederiz. Sık sık uçacak. 2025'te teslimatı başlayacak. Ayda iki tane üreteceğiz. Hem hava kuvvetlerimize hem de ihracat olarak. Koca bir radar gelecek ve küçük bir F-16 olacak. Geldiği zaman bugünkü F-16 kadar yetenekli. Daha az yük alıyor, hızı biraz daha düşük ama işe yaracak. Yarışa sonradan girdik ama sondan girmedik. 

Biz insana yatırım yaptık. Ben TUSAŞ'a 2016'da başladım. Bin 200 mühendisimiz vardı şuanda 6 bin mühendisi geçtik. 5 bin tane genç yetişti ve bunları onlar yaptı. Onların eseri. Yeni yüzyıl var. Bu Türklerin yüzyılı. Geçmiş geride kaldı artık. 

Son dakika! Temel Kotil 'Sıra artık bize geldi' diyerek duyurdu: KAAN, F-16 bağımlılığını bitirir, istediğimize satarız

F-16'DAN MMU KAAN'A 35 YILLIK YOL HARİTASI..

Bu serinin sonu. Beşinci nesil savaş uçağı. Yanında ANKA 3'ümüzde altıncı nesil savaş uçağı olacak. Bu yılın sonunda uçacak inşallah. Üzerinde bir sürü izleyen her yeri gören bir proje oldu. Yüzde yüz yerli bir proje. Böyle uçak normalde 100 milyon dolara satılır. Şuan fiyatını söyleyemeyiz, ama böyledir. F-35'in üzerinde bir uçak. 2028'de hava kuvvetlerimize teslim ediyoruz. 2029 itibariyle ayda 2 tane üreteceğiz. Bu da 2.4 milyar dolar eder. Ülkemiz istediği satar. Artık kime satıp satmayacağımıza biz karar vereceğiz. Ülkenin bekası için önemli bir uçak. 

TUSAŞ KAÇ ÜLKEYE İHRACAT YAPIYOR?

Savunma ihracatı küresel çapta çok önemli. Geçen yıl 4.4 milyar dolar ile kapattık. Bu yıl 6 milyar doları geçmeyi hedefliyoruz. Türkiye'nin savunma sanayi ihracatında gün geçtikçe artıyor. Ülkeye bunlar ekonomi getiriyor. Çakma ambargolar ile nasıl canımızın nasıl sıkıldığını biliyoruz. Savunma sanayii alanında gelişemeyen ülkeler dik duramaz. Biz şükür dik duruyoruz. 

Son dakika! Temel Kotil 'Sıra artık bize geldi' diyerek duyurdu: KAAN, F-16 bağımlılığını bitirir, istediğimize satarız

ATAK'TAN ATAK 2 'YE SAVUNMADA ARTAN GÜÇ...

Çok güçlü bir helikopterimiz. 2025 yılında inşallah Kara Kuvvetlerimize teslimini yapıyoruz.Çok ihracat yapıyoruz. Afrika ülkeleri savunma sanayiilerimize ilgi gösteriyor. NATO üyeleri, Latin Amerika, Avrupa'dan talepler geliyor. Dünyada 2 ülke bu helikopteri yapıyor. 

GÖKBEY MOTORU YÜZDE YÜZ YERLİ

Yüzde yüz yerli. Motoru yüzde yüz yerli. Bu demek anahtarı bende demek. İstediğime satarım. Jandarmaya teslim etmek üzereyiz. 

ATAK HELİKOPTERİ

Bu meşhur ATAK helikopterimiz. Bundan çok iyi para kazanıyoruz. İhracatımız fazla. Teröre karşı büyük iş gördü.

ANKA 3

Bu görünmeyen İHA'mız. Bunun ismi daha verilmedi. 

MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPILDI

TUSAŞ olarak biz yelpaze oluşturmak istiyoruz. Kuvvetlerimizin ihtiyacı olanları yapmak ve kimseye ihtiyacımızın olmamasını istiyorum. 50 yıl içinde biz havayı korumak için yelpazemiz oluştu. Şimdi bunları seri üretim şeklinde sürdüreceğiz. 1973 yılında kuruldu. En önemli olan 4 milyon metrekare alanı çevirdi. 800 bin metrekare kapalı alanımız var. Milyon dolarlık yatırımlar yapıldı. Savunma sanayiinde ihracatlarımız gün geçtikçe artıyor. 

KAAN'ın ortalama rakamdan bahsediyorumn 100 milyon dolardan satılıyor. 2029'da 20 tane teslim edeceğiz. Sonra ayda 2 tane yapmak istiyoruz. TUSAŞ'ın ilk hedefi ihracat. Türkiye şuanda terörle mücadele konusunda bu sayfaları kapattı. Ayda 5 tane şuan ANKA yapıyoruz. Satış yaparken ülkemize sorararak satıyoruz. 

Cumhurbaşkanımızın çok özel dokunuşları var. Savunma sanayii devletin özel ilgisi olmadığı sürece olmaz. Yurt dışından bize gelenler oluyor. 15 bin çalışanı geçtik. Şimdi 2023'te bin mühendis aldık. Türk genci farklı. Her ülkeden insan gördüm. Bizim gençlerimiz kendilerini kaptırıyor. 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...