Tgrt Haber

Üç önemli düzenlemeye takvim ayarı

11 Nisan 2016 09:12
Üç önemli düzenlemeye takvim ayarı

Yeni anayasa takvimini hızlandıran AK Parti, Seçim ve Siyasi Partiler kanunları ile TBMM İçtüzüğü’nde yapılacak değişiklikleri yeni anayasa sonrasına bırakma kararı aldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı “Eylem Planı” içinde, 1 yıl içerisinde gerçekleştirilecek reformlar bölümünde temel hak ve hürriyetler alanında yapılacak icraatlar arasında ilk sırada, “Yeni bir Seçim Kanunu ve Yeni bir siyasi partiler kanunu” hazırlanacağı belirtiliyordu. Hem Seçim, hem de Siyasi Partiler Yasası’yla ilgili olarak Adalet Bakanlığı, çalışmaları bir süre önce başlattı. Aynı zamanda partinin hukukçu kurmaylarının da katkıda bulunduğu çalışmada önemli mesafe kat edildi. Ancak yeni anayasa takviminin hızlandırılması, hem Seçim, hem de Siyasi Partiler Yasası’nda yapılacak değişikliklerle ilgili takvimde bir güncellemeye gidilmesine yol açtı.

DEĞİŞİM ŞART

AK Parti hukukçu kurmayları, hem Siyasi Partiler, hem de Seçim konusunda ana düzenleyici ilkelerin Anayasa’da belirlendiğine işaret ederek, Anayasa’da yapılacak bir değişikliğin söz konusu olması durumunda, bu yasalarda gerçekleştirilecek revizyonun boşa gideceği yorumunda bulundu. Bu nedenle hem Adalet Bakanlığı, hem de partide yürütülen çalışmalar devam edecek, ancak öncelik yeni anayasada olacak. Yeni anayasa çalışmasını tamamlayıp Meclis’e sunma konusunda kararlı duruşunu sürdüren AK Parti, öncelikli olarak Anayasa’yı değiştirme hedefini gerçekleştirmeye çalışacak. Anayasa değiştiği takdirde ise bu iki önemli yasa da, yeni anayasada öngörülen seçim ve yürütme modeline göre mecburen yenilenecek.

İÇTÜZÜK SÜRECİ

AK Parti’nin hukukçu kurmaylarının Meclis’te başlatmayı planladıkları yeni içtüzük müzakere sürecinde de yeni anayasa nedeniyle bir takvim güncellenmesine gidilmesi üzerinde duruluyor. Kuralların temelini Anayasa’dan alan TBMM İçtüzüğü’nde yapılacak bir değişiklik, Anayasa’nın değişmesi durumunda yenilenmesi şart olacak. Bu nedenle de AK Parti kurmayları, birkaç ay sonra başlaması planlanan yeni anayasa görüşme sürecinin görülmesi, orada oluşacak tabloya göre hareket edilmesinin daha doğru olacağı görüşünü dile getiriyorlar. AK Parti kurmayları, “Anayasa değişirse bu sefer yapılan İçtüzük değişikliğinin bir anlamı kalmayacak. Yeniden bir değişiklik gerekecek” görüşünü dile getirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...