Tgrt Haber

Uçak kaçırma eyleminden ilginç ayrıntılar

09 Şubat 2014 15:49
Uçak kaçırma eyleminden ilginç ayrıntılar

Ukraynalı hava korsanına düzenlenen operasyonun ayrıntıları netleştikçe ilginç ve şaşırtıcı detaylar ortaya çıkmaya başladı.

Ukraynalı hava korsanına müdahale için operasyon gerçekleştiren özel harekat polislerinden ikisi kokpitten uçağa girdi. Kokpit kapısı açıldığında hava korsanı pilotlar yerine polisle karşılaşınca neye uğradığını şaşırdı. Cuma akşamı Kharkiv-İstanbul rotasında ilerleyen Boeing 737-800 tipi uçağın 2F numaralı koltuğunda oturan Artem Kozlov ayağa kalkarak "Cep telefonuma bağlı olarak bagajımda bomba var" diye bağırdı. Hava korsanı uçağın rotasını Kış Olimpiyatları'nın yapıldığı Rusya'nın Soçi kentine çevrilmesini istedi. Deneyimli Kaptan Pilot İlyas Karagülle, bomba tehdidinde yapılması gereken prosedürleri uygulayarak, “hi-jack” adı verilen acil durum düğmesine basarak (kaçırıldık) sinyali gönderdi. Kokpitteki ekrandan korsanın kabindeki her hareketini dikkatle takip eden tecrübeli kaptan Karagülle, "Tamam Soçi'ye gidiyoruz" diyerek oyalama taktiği yaptı.
ÖZEL HAREKAT KOKPİTTEN GİRDİ
Normalde saat 18.30’da Sabiha Gökçen'e inmesi gereken uçak, önündeki trafik boşaltılarak saat 18.02'de piste teker koydu. Kaptan pilot, kabin içi ışıkları kapatarak karartma uyguladı. Hava korsanı Soçi'ye indiklerini zannederken, uçak Sabiha Gökçen'de güvenli bir alana park ettirildi. Kaptan Pilot İlyas Karagülle bir yandan hava korsanını teslim olması için ikna etmeye çalışırken, yerde tertibat alan Özel Harekat timleri en kötü senaryoya göre tüm hazırlıklarını tamamladı. Yaklaşık 4 saat süren ikna çalışmaları başarılı olamayınca düğmeye basıldı ve uçağa operasyon yapılmasına karar verildi. Kilitli olan ve korsanın girmeyi başaramadığı kokpit camından iki özel harekat polisi uçağa girdi. Bu sırada uçağın ikinci pilotu oldukça dar olan kokpitte özel harekat polislerine manevra alanı açmak için yine kokpit camından uçağı terk etti.
EZAN KESİLİNCE RUSYA'DA ZANNETTİ!
Hava korsanı, iyi derecede Rusça bilen, rehine kurtarma konusunda eğitim almış bir emniyet amirinin dört saatlik çabasıyla tüm yolcuları bırakmayı kabul etti. Korsanın Soçi'de olduğunu zannetmesi için havalimanı çevresindeki camilerin ezan sesleri kesildi. Ukrayna'yla temasa geçilerek X-Ray incelemesi istendi, bomba olmadığı belirlenince Özel Harekat Timi kokpitten içeri sızdı. Kısa süreli boğuşmanın ardından korsan yakalandı.
YOLCULARIN YÜREĞİ AĞZINA GELDİ
Uçakta bulunan yolcular, yaşadıkları korku dolu anları şöyle anlattı:
MEHMET TUTAR: “Küçük bir tartışma yaşandı. Ardından uçağı kaçıran kişi sakinleştirildi. Soçi'ye acil iniş yapılacağı söylendi. Uçak iniş yaptığında telefonların açık olduğunu ve görüntü alındığını görünce Soçi'de olmadığımızı anladık”
MESUT KOÇ: “Korsan ‘Üzerimde bomba var, bomba patlatacağım’ dedi. Kabin amirleri olayı oldukça sakin şekilde karşıladı”
GÖKHAN YILDIRIM: “Kendisine zarar verilmesi halinde, başka arkadaşının bombayı etkili hale getireceğini söyledi, yabancılarda panik vardı. Biz ortamı yumuşatmaya çalıştık”
KONUYLA İLGİLİ DİĞER HABERLER:

Yolcu uçağını kaçırma girişimine başarılı operasyon

Pegasus Havayolları'na ait Ukrayna-Sabiha Gökçen seferini yapan uçağın, bir hava korsanı tarafından kaçırılması girişimi 4 saatlik bir operasyonla sona erdirildi.

Uçağı kaçıran korsan ilk kez görüntülendi

Kharkiv-İstanbul seferini yapan Pegasus uçağını kaçırma girişiminde bulunan Ukrayna uyruklu Artem Hozlov gözaltına alındıktan sonra hastanede sağlık kontrolünden geçirildi.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...