Ukraynalı vekil anlattı: Ukrayna-Rusya müzakeresinin perde arkası, kritik Türkiye detayı
Rusya'nın Ukrayna'yı işgal girişiminde 7. güne girildi. Taraflar oturdukları ilk müzakere masasından uzlaşamadan kalkarken görüşmelerin perde arkası ortaya çıktı. Görüşmelerde Ukrayna'yı temsil eden altı isimden biri olan Rüstem Umarov, müzakere masasında neler konuşulduğuna dair önemli açıklamalarda bulundu.
Rusya’nın işgal girişimi 7. gününe girerken masada diplomasi, sahada silahlar konuşuyor. Çatışmanın ve gerilimin dozu her geçen gün tırmanıyor. Taraflar arasında ilk diplomatik temas Belarus’un Gomel bölgesinde yapılan görüşmelerle sağlandı.
Ukrayna Milletvekili ve Temas Grubu Delegasyonu Başkan Yardımcısı Rüstem Umarov da Gomel’de yapılan kritik müzakerelere katılan 6 kişilik heyet arasında bulunuyordu. Kurulan ilk temasın önemli olduğunu belirten Rüstem Umarov, heyet olarak genel bir fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Rüstem Umarov “Yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Yıkımı önlemenin yolu diyalog. Toplantı yeri konusunda İstanbul, Ankara ya da başka bir Türk şehri için ısrarcı olduk” dedi.
Rüstem Umarov, müzakere masasında neler konuşulduğuna dair Türkiye gazetesinden Yılmaz Bilgen’e özel açıklamalarda bulundu. Tarafların taleplerinin ana hatlarıyla belli olduğunu belirten Umarov, "Görüşmeleri bir üst boyuta taşımaya çalışıyoruz. Ölümleri, akan kanı durdurmak için masadayız” dedi.
“TÜRK ŞEHRİ KONUSUNDA ISRARCIYIZ”
Rus heyeti ile ilk görüşmenin yapıldığı Belarus’un savaşa Rusya lehine dahil olduğunu hatırlatan Umarov “Biz bundan sonraki masanın tarafsız bir ülkede kurulmasını istiyoruz. Birden fazla ülke ve seçenek var ancak İstanbul, Ankara ya da başka bir Türk şehrinde olması konusunda ısrarcıyız. Türkiye’nin durduğu yer itibarı ile bu zemin Rusya için de Ukrayna için de en sağlıklı seçim olur” diye konuştu.
DİPLOMASİYE ŞANS VERİLMELİ
Her iki delegasyonunda bir dizi talepleri olduğunu belirten Umarov “Şu an gizli kalması gereken bazı şeyler konuşuldu. Devam eden bombardımanın durması, yaşanan sivil ölümlerin bitmesi ve şehirlerin harap olmasını önleme adına diplomasiye daha fazla şans verilmeli. Her şeye rağmen Ukrayna tarafı barıştan yana, yapıcı ve iyimser olmayı sürdürecek” diye konuştu.