Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TGRT Haber’de Çanakkale Köprüsünü anlattı
Çanakkale Boğazı’nın gerdanlığı olarak nitelendirilen 1915 Çanakkale Köprüsü yarın hizmete açılıyor. Bu tarihi gün öncesinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TGRT Haber’e tarihi köprüyle ilgili çok özel açıklamalarda bulundu.
Çanakkale Boğazı’nı 6 dakikaya düşüren mühendislik harikası 1915 Çanakkale Köprüsü’nün açılışı, Çanakkale Zaferinin 107. yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşecek. Bu tarihi gün öncesinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, TGRT Haber’in muhabiri Kaan Kalyoncu’na açıklamalarda bulundu. Karaismailoğlu, köprüyü simgelerin köprüsü olarak nitelendirdi.
MÜHENDİSLİK HARİKASI
Karaismailoğlu, bu denli teknolojik ve dünyanın en’lerini içeren bir köprüyü hizmete açmanın heyecanını yaşadıklarını söyledi. Köprüyle birlikte 100 kilometrelik bir otoyolun da açılışının gerçekleşeceğini belirten Karaismailoğlu, “Bu otoyol sayesinde Çanakkale ile Malkara arası 40 kilometre kısalıyor. Simgelerin köprüsü, mühendislik harikası. 900 mühendis arkadaşımız ve 30 bin çalışma arkadaşımız bu köprüde görev aldı. 4 yıl 7/24 çalışarak bu sonucu elde ettik ve böyle bir kıymetli eseri dünyaya ve Türkiye’ye kazandırdık” dedi.
ÇANAKKALE RUHU BU KÖPRÜDE
Çanakkale ruhunun bu köprüye yansıdığını belirten Karaismailoğlu bunu şöyle açıladı: “Köprünün iki ayağının arasındaki uzaklık 2.023 metre. Dünyanın en geniş köprüsü. Bu Çanakkale Zaferi'nin 100. yılına takabül ediyor. İki çelik ayağın su üzerindeki yüksekliği 318 metredir. Bu da 18 Mart’ı simgeliyor. Ayrıca bunları üzerine Seyit Onbaşı top mermisi figürleri gelecek. Uzun ve meşakkatli bir işti. 66 bin tonluk kesonlar üretildi ve su dibine yerleştirildi. 162 bin kilometrelik uzunlukta, 38 bin ton ağırlığında halatlar kullanıldı. Dünyanın dört tarafını bu çelik halatlarla dönebilirsiniz. 177 bin ton çelik kullanıldı, araba olarak düşünürseniz 177 bin araç eder. Saatler süren yolculuk 6 dakikaya düştü” ifadelerini kullandı.
DENİZ DİBİNDEKİ CANLILARI TAŞIDIK
Karaismailoğlu, köprünün yıllık ekonomiye katkısının 418 milyon Euro olacağını söyledi. Tarım ve sanayi ürünlerinin dış pazarlara gönderilmesinin kolaylaşacağını belirten Karaismailoğlu, “Bu sayede yıllık 118 bin insana yeni istihdam alanları oluşacak” şeklinde konuştu. Karaismailoğlu, köprünün yapım aşamasında çevreye karşı son derece duyarlı olduklarını belirterek konuşmasına şöyle devam etti: “Bu projeyle 1 buçuk milyon ağaç dikildi. Ayrıca deniz dibindeki canlıları taşıdık, yunusların göç hareketleri esnasında çalışma yapmadık.”
Karaismailoğlu, köprünün ücretleriyle ilgili soruya şu cevabı verdi: "Vatandaşımızın hoşuna gidecek ücreti yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklayacak."