Tgrt Haber

Uyuyan Hücre operasyonunda tam isabet: Terör istihbaratı ağı "SEL" çökertildi... "Kullan at" eleman toplamışlar

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
03 Ekim 2023 07:57 - Güncelleme : 03 Ekim 2023 10:31
Uyuyan Hücre operasyonunda tam isabet: Terör istihbaratı ağı "SEL" çökertildi... "Kullan at" eleman toplamışlar

Şanlıurfa merkezli 18 ilde düzenlenen PKK operasyonunda, terör örgütünün istihbarat ağı "SEL" çökertildi... Sözde teşkilat, şantaj ve sindirmeyle sağladığı terör militanlarını "Kullan at" diye sınıflandırmış.

Ankara'daki hain bombalı terör saldırısı girişiminden 2 gün sonra terör örgütü PKK​'ya yönelik dev bir operasyon​ daha başlatıldı.  

Şanlıurfa​ merkezli 18 ilde eş zamanlı olarak terör örgütü PKK'nın hücre yapılanmasına yönelik "Uyuyan Hücre" operasyonu; MİT, Emniyet ve Başsavcılık koordinesinde hayata geçirildi. İlk gelen bilgilere göre operasyon kapsamında şu ana dek 90'a yakın şüpheli gözaltına alındı.

TERÖRİSTLERİN HABER ALMA AĞI ÇÖKERTİLDİ

Operasyon, MİT’in, bölücü terör örgütünün istihbarat yapılanmasının Türkiye​ ayağının tespiti için yaklaşık 10 aydır Kuzey Irak, Suriye ve Türkiye içerisinde yürüttüğü titiz çalışma sonrası ortaya çıktı.

Emniyet kaynakları tarfından paylaşılan bilgilere göre, PKK'nın istihbarat ağını deşifre etmek amacıyla hem yurt içinde ve hem de Irak ile Suriye başta olmak üzere yurt dışında sürdürülen istihbari ve operatif faaliyetler meyvesini verdi. PKK/KCK-PYD/YPG’nin hareket ve eylem kabiliyeti önemli ölçüde akamete uğratıldı.  

Geçmiş dönemde örgütün özellikle sözde özel güç yapılanmasınca Kuzey Irak ve Suriye’den Türkiye'ye yönelik eylem amaçlı gerçekleştirdiği “kadro, silah/mühimmat ve patlayıcı” aktarım faaliyetlerinin, TSK, Emniyet, Jandarma ve MİT tarafından icra edilen başarılı operasyonlarla büyük ölçüde engellenmesi nedeniyle, örgüt yönetimi, eylem amaçlı planlamalar için istihbarat yapılanmalarına görev verdi.

Çeşitli isim ve yapılar altında 1986’dan itibaren istihbari bilgi toplama arayışı içerisinde olan örgüt, Suriye alanında özellikle Batılı ülkelerden aldığı askeri, teknik ve eğitim desteği neticesinde SEL (Sözde "Saziya Ewlekariya Leşkeri/Askeri İstihbarat Kurumu" ) ismi verilen teşkilatlanmayı kurdu.  SEL’in hedef odağında ise Türkiye vardı.

Son yıllarda K.Irak  ve Suriye’nin yanı sıra yurt içinde yaşadığı kadro kayıpları ile hareket kabiliyetini önemli ölçüde kaybeden örgütün, “moral-motivasyon kaybının önüne geçmek ve etkinliğini hala muhafaza ettiği algısı yaymak” hedefiyle adına Türkiye içerisinde özellikle metropollerde eylem gerçekleştirme arayışlarına önem vermeye başladı.

SADECE İSTİHPBARAT TOPLAMADILAR

Ana faaliyet ekseni Türkiye’ye karşı istihbari ve operasyonel faaliyetler gerçekleştirmek olan SEL, klasik haber toplama faaliyetlerine ilave fonksiyonlar da gördü. Emniyet kaynakları, bu faaliyetleri şöyle sıraladı:

  • Suriye-Türkiye arasında silah/mühimmat/patlayıcı, eylemci ve kadro aktarımı faaliyetleri yapılması,
  • Yurt içinde eylemsel faaliyetlerin planlanması/koordinesi, yanı sıra eylemcinin ilgili şehre intikali/konaklaması ve patlayıcı-mühimmat ile bir araya getirilmesi gibi “lojistik” çalışmaların organize edilmesi,
  • Suriye’deki harekât alanlarımıza (Fırat Kalkanı,Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekat Alanları) yönelik istihbarat toplanması
  • Saldırı/sabotaj/bombalı saldırılar yapılması, Vekil bir aktör şeklinde hareket ederek, yabancı servislerine taşeronluk yapma.

SEL yapılanmasının faaliyetleri sonucu gerçekleştirilen 13 Kasım 2022'deki İstanbul, Beyoğlu, İstiklal Caddesi'nde ve 19 Eylül 2022 tarihinde Antalya, Lara Halk Plajı'nda düzenlenen bombalı terör eylemlerinde yeni bir tespite imza atıldı. Çalışma tarzı incelenen SEL'in örgütle ideolojik bağı olmayan farklı din, etnik köken ve mezhepten Suriyeli şahısları kullandığı tespit edildi. Türkiye’ye yerleştirdiği şahısları hücre yapılanması şeklinde istihdam eden SEL, üyelerini yatay-dikey hücre yapılanması şeklinde sınıflandırdı.  

SEL, tarafından kullanılan şahısların profillerini inceleyen MİT, terörist istihbarat teşkilatı SEL'in bu kişilerin ailelerini tehdit ederek şantaj yaptığı düşük profilli ve eğitim seviyesi düşük şahısları tercih ettiği görüldü.

"KULLAN AT" TERÖR MİLİTANLARI

Elemanlarını para ve güç elde etme motivasyonuyla kontrol altına alan SEL, bu kişilerin borçlarının ödenmesi ve kişisel husumetlerinin çözülmesinde yardımcı oldu. Kullanılacak şahıların imkân-kabiliyetini ölçmek adına Suriye’de ve/veya yurt içinde “test amaçlı istihbari faaliyet” yürütmesi sağlandı.

Eylem gerçekleştirecek profildeki şahıslar için tek seferlik/“Kullan-At” yönteminin izlendiği öğrenilirken, SEL'in Türkiye’ye silah ve patlayıcı aktarımlarında kaçakçı şebekelerini kulandığı elde edilen bir başka bilgi oldu.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...