Uzayda esrarengiz patlama
Dünya'dan 200 milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleşen bir patlama, süpernova patlamalarından bile 100 kat daha fazla parlamasıyla bilim insanlarını şaşırttı. Daha ilginciyse, patlama sonucunda yayılan ışığın şiddeti, giderek artıyor.
Bilim insanlarına göre parlama sonucunda yayılan yüksek enerjili parçacıkların oluşturduğu bulutun sıcaklığı 9000 dereceyi bulurken, bulutun hızı ise saniyede 20 bin km olarak ölçülmüş durumda.
Patlamaya neyin neden olduğunu hala anlayamayan bilim insanları, böylesine bir durumun ilk defa gözlemlendiğini belirtiyor.
Göktaşı takibi yapan ATLAS teleskoplarıyla yapılan gözlemin ilginç yanlarından biri, parlaklığın artış hızı. Çoğu patlamanın en parlak düzeyine ulaşması haftalar alırken, bu patlama yalnızca 2 günde normalden çok fazla parlak bir hale geldi.
AT2018cow adını alan bu ilginç patlama, ilk aşamada kendi galaksimizden oluşuyormuş gibi görünüyordu. Devam eden araştırmalar neticesinde, aslında patlamanın 200 milyon ışık yılı uzaklıkta gerçekleştiği anlaşıldı. Bu da patlamanın farklı bir nebulada gerçekleştiği anlamına geliyor.
Önümüzdeki hafta içerisinde bu esrarengiz patlamayla ilgili çok daha fazla bilginin elde edileceği düşünülüyor.