Tgrt Haber

Uzman isim İstanbul için 'en büyük kumarı oynuyoruz' diyerek uyardı: Depreme giderek yaklaşıyoruz!

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
10 Ağustos 2023 22:47 - Güncelleme : 10 Ağustos 2023 23:46

Türkiye'nin doğu ve güneyi yaklaşık 6 aydır sallanırken gözler İstanbul depremine çevrildi. Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul depremi için Gülden Kalecik İle Gündem Özel'de TGRT Haber ekranlarında dikkat çeken uyarılarda bulundu. Yakın zamanda büyük bir depremin beklendiğini ifade eden Ersoy, alınmayan önlemlere ilişkin "Dünyanın en büyük kumarını oynuyoruz" dedi. Depremin sağlam olmayan kayaların üzerindeki konutları yıkacağını belirten Ersoy, en riskli ilçeleri de sıraladı.

6 Şubat'ta 50 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği Kahramanmaraş merkezli deprem sonrasında birçok ilde meydana gelen her deprem büyük tedirginliğe neden oluyor.

Türkiye'nin doğu ve güneyi yaklaşık 6 aydır sallanırken Malatya'da 5,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Üstü üste gelen depremler sonrası gözler İstanbul​'daki olası depreme çevrildi.

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, İstanbul depremi​ için Gülden Kalecik İle Gündem Özel'de TGRT Haber ekranlarında uyarılarda bulundu.

"DEPREME GİDEREK YAKLAŞIYORUZ"

İstanbul'da 7,2 ile 7,6 arasında olacağı iddia edilen depremin olasılığının yüksek olduğunu ifade eden Ersoy, "İstanbul'un riskini gösterecek çalışmalar yıllar önce yapıldı. 1999 yılında 30 yıl içerisinde büyük depremin gerçekleşme olasılığının yüzde 65'ün üzerinde olduğunu söylemiştim. Bu görüşün üzerinden uzun zaman geçti. Şu anda depreme giderek yaklaşıyoruz" dedi.

"EN BÜYÜK KUMARI OYNUYORUZ"

İstanbul depreminin olası sonuçlarına değinen Ersoy, şunları söyledi:

Dünyanın en büyük kumarını oynuyoruz. Las Vegas'ta böyle paralar dönmüyor. Saniyeler mertebesinde milyar dolarlar kaybedebilirsiniz. En kötü senaryomuz 7,5 büyüklüğünde bir deprem olabilir mi? Geçmişte var. En son İstanbul'da 1894 yılında bir deprem var. Ondan önce 1766'da iki tane duble deprem var. 1509'da var. Daha bunu geriye doğru sürdürmek mümkün.

Uygarlıklar beşiği olduğu için tari bize bu depremlerin tekrar edeceğini söylüyor. En son depremde bütün yapı stoğu en sağlam kayaların üzerindeydi. Artık yapı stoğu sarı zemin üzerinde. Altı milyon tane bağımsız müstakil konut var. Nüfusun 28-30 milyonu Marmara'da yaşıyor. Sanayinin kalbi burada. Gayri Safi Milli Hasılat'ın gelirinin çoğu buradan elde ediliyor. Çok büyük bir risk var."

"DEPREM 1. STRATEJİMİZ OLMALI"

Deprem sonrasında Türkiye'nin İstanbul'a bakamayacağını belirten Ersoy, "Normal yaşam rutinlerinin askıya alınması bizi çok sıkıntıya sokar. Sadece maddi-manevi değil uzun vadeli ekonomik sıkıntıda ciddi problemler yaşarız.  Bu büyük bir travma olur. Hem istanbul'da Hem Türkiye'de deprem 1. stratejimiz olmalıdır. Bir saniyede 104 milyar dolar kaybettik. Bundan büyük problem olabilir mi?" diye konuştu.

EN RİSKLİ İLÇELER HANGİSİ?

"İstanbul'da en riski ilçeler sorusu yanlış mı?" sorusuna cevap veren Ersoy, son olarak şunları söyledi:

"İstanbul haritasının turuncu renkte gösterilen ilçeleri en sağlam kayaların üzerinde bulunuyor. Ancak milyonlarca konut, sarı bölgelere geldi. Fatih, Bakırköy,Zeytinburnu, Bahçelievler, Bağcılar, Esenler, Güngören, Küçükçekmece, Büyükçekmece, Avcılar, Bayrampaşa ve çatalca sarı birimlerin üzerinde. Bu zeminin tabiatına göre yapı yapmak gerekiyor. Ancak turuncu bölgede de güvende değilsiniz. Burada yapacağınız yapılarda zaafiyet varsa burada da yıkılır.

Biz genel konuşuyoruz. Bir dere yatağında ve parsel bazında en kötü zemindesiniz. Şuradan şuraya taşınalım yerine sağlam binaları tercih etmek ve yeni binaları da ona göre yapmak gerekiyor. Maltepe de çok riskli olarak gösterilmiş. Ben orada oturuyorum. Sahil kesimi için doğru olabilir ama bölgedeki konutların yarısından fazlası çok sağlam. O yüzden tam gerçeği yansıtmıyor."

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...