Tgrt Haber

Uzmanlardan yeni deprem uyarısı: Komşularda gerilim var

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
07 Şubat 2023 11:03 - Güncelleme : 07 Şubat 2023 12:04

Türkiye’yi sarsan üst üste iki depremde arama kurtarma çalışmaları devam ediyor. TGRT Haber’de Prof. Dr.  Şükrü Ersoy “Komşularda gerilim var. Malatya, Hatay, Adıyaman’ın doğusu, Adana ile Maraş arası dikkat” derken Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı ise “Fayın kuzeyi Muş Varto ve Erzincan bölgesi tehlikeli” diyerek uyardı. Ersoy, Marmara depremi için “Tarihsel süreç doldu, eli kulağında” yorumu yaptı.  

Türkiye'yi sarsan Kahramanmaraş​ merkezli depreminin ikinci gününe girildi. Pazarcık​'ta 7.7, Elbistan​'da 7.6 şiddetinde meydana gelen depremler 10 ilde büyük hasara yol açtı. Öte yandan artçı depremler halen devam ediyor. Yaşanan felaket nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan 7 gün ulusal yas ilan edildiğini açıkladı. Arama kurtarma çalışmalarının hız kesmeden sürdüğü bölgede depremin bilançosu ise ağır oldu. AFAD, 3 bin 381 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 bin 426 kişinin de yaralandığını duyurdu. TGRT Haber’de Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Deprem Uzmanı Prof. Dr.  Şükrü Ersoy ile Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, uyarılarda bulundu. 

DÜNYADA BAŞKA BİR ÖRNEĞİ YOK 

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden Şükrü Ersoy, bu depremlerin olabileceğini daha önce söylediklerini ancak insanları korkutmakla suçlandıklarını söyledi. “Dünyada başka bir örneği yok. Bu kadar geniş bir alanda afet yaşanmasının dünyada bir başka örneği yok. Çoklu afet durumu var. Dünyanın en büyük ekibine sahip olsanız bile böyle bir afette müdahalede eksiklikleri olabilir. Yıkılan binaların çoğu eski bina ve zemin etütlerinin olmadığı binalar. Tek tük yıkılan yeni binalar var. Dünyada inşaat sektöründe en iyi ülkelerden biriyiz. Proje iyiyse ve iyi malzemesi varsa yıkılmaz. Mucize eseri insan kurtarıyoruz. 7000’in üzerinden insan kullanıldı, bu az değil” dedi.  

KOMŞU ALANLARDA YENİ GERİLİMLER VAR! 

“Burada sorun depremin çok geniş alanda olmasıdır” diyen Ersoy, 10 ilin depremden hasar gördüğü bir yerde müdahalenin kolay olmadığını söyledi. Ersoy, AFAD ve Kızılay’ın bütün gücüyle bölgeye yetişmeye çalıştığına dikkat çekerek şunları söyledi: “Pazarcık kısmı rahatladı, aynı yerde en az 100, 200 yıl deprem olmaz. Deprem olan fayın iki ucundan biri Hatay’a doğru diğeri Kahramanmaraş’a doğru depremler öngördük. Bir ay ya da bir yıl sonra olabilirdi ama şanssızlık 9 saat sonra oldu. 7,7 şiddetindeki bir deprem, 7,4’ün 3 kat yüksek enerjisidir. Doğu Anadolu fay üzerinde en az 250 km alanda deprem olmayacak. Komşu alanlarda yeni gerilimler var. Malatya’da 7 üstü bir deprem, Hatay’da da olabilir. Adıyaman’ın doğusuna doğru, hatta Adana ile Maraş arasında kırılmayan faylar var. Yıkıcı depremler olabilir.” 

Ersoy, bölgede en az 1 yıl artçılar olacağının altını çizerek “6.7’ye varan artçılar görülebilir. Hasarlı binalar üzerinde etkili olabilir. Küçük hasarlı evlerde oturmaları doğru değil. Hasar tespitinden sonra evlere giriniz” uyarısında bulundu. 

HATAYDA ASİT YAĞMURU TEHLİKESİ

Ersoy, Hatay’da ciddi hasarlar olduğunu kaydederek “Kırıkhan, Fatsa, İskenderun bölgesinde ciddi hasarlar var. Hatay’dan pek çok görüntü aldım. İskenderun’da limanda konteynırlar devrilip yandı. Dilerim o yangında kimyasal madde yoktur, havaya karıştığında asit yağmurları şekilden yere inebilir” ifadelerini kullandı. 

Uzmanlardan yeni deprem uyarısı: Komşularda gerilim var

MARMARA DEPREMİ ELİ KULAĞINDA, TARİHSEL SÜREÇ DOLDU 

“Marmara’da 7,5 yakın deprem bekliyoruz” diyen Ersoy, bu depremin 100 yıl daha beklemeyeceğini kaydederek “Biz depremi olmadan önce söylüyoruz ama gününü bilemeyiz. Tehlikeyi ortaya koyduk. Marmara depreminde 1999’dan beri 20 yıl geçti, halen deprem olacak mı diye soruluyor. İstanbul’da hemen deprem olabilir. Tarihsel süreçleri doldu artık. İstanbul tedarik köprüsü. Ulusal sorun değil kıtalar arası bir sorun oluşturur. İstanbul Türkiye’ye bakabilir ama Türkiye İstanbul’a bakamaz. Kumar oynamamak lazım” dedi. “5,8 şiddetindeki Marmara’daki depremde bile İstanbul’da hasarlar meydana geldi” diyen Ersoy, “Yönetmenliğe uygun olmayan binalar var ve geçmişte standartları kötü olan yapı stokları var. Bunlar büyük bir sınav verecek” ifadelerini kullandı. 

MUŞ VE ERZİNCAN’A DEPREM KAYABİLİR 

Jeofizik Mühendisi Hurşit Canlı, iki büyük depremin art arta gelmesinin nedenlerini şöyle açıkladı: “Doğu Anadolu fay hattının birbirinden farklı sentetik faylardan oluşmasından kaynaklı. İki farklı ana deprem. 7’den büyük depremler ana depremleri işaret ediyor. Küçük depremlerin en az bir ay süreceğini düşünüyorum” dedi.  İstanbul depremini etkileyeceğini düşünmediğini kaydeden Canlı, “Ana fayın güneyinde deprem oldu, şimdi de kuzeyinde olmasını düşünüyorum. Bu bağlamda Muş Varto ve Erzincan bölgesinde.” dedi. “Bu deprem tektonik bir depremdir. Doğu Anadolu fayı tek başına bir fay hattı değildir. 6.6’lık deprem de ana depremdir. Ortalama çok yüksek” diyen Canlı, şaşırtıcı bir derinlik olmadığını söyledi.

Canlı, depremle yaşamayı öğrenmek gerektiğini belirterek “Konut alırken ve kiralarken jeotekniğine dikkat etmek lazım, güneşe ve konumuna bakarak ev alınmamalı. Toplumda zeminle ilgili bir talep oluşması lazım” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...