Van'da güneş tutulmasına çıplak gözle bakan vatandaşlar hastanelik oldu
Bu yılın ikinci güneş tutulmasının yaşandığı 25 Ekim’de çıplak gözle izleyen 10 kişide görme kaybı yaşandı. Van’da hastanelere giden vatandaşlar tedavi altına alınırken uzmanlar güneş tutulmasında güneş gözlüğü kullanılması gerektiğini bir kez daha yineledi.
Nadir görülen gök olayı parçalı Güneş tutulması, Türkiye’den Ay diskinin Güneş diskini yüzde 40 oranında kapatması şeklinde izlendi. Milyonlarca vatandaşın şahit olduğu olayda teleskoplarla ziyaretçilere gözlem yapıldı.
10 KİŞİDE GÖRME KAYBI YAŞANDI
Güneş tutulmasını çıplak gözle izlenmemesi yönünde uzmanların yaptığı uyarılara rağmen öyle takip eden vatandaşlar hastanelik oldu. Van’da aralarında çocuklarında bulunduğu 10 kişide görme kaybı meydana geldi.
“ÇIPLAK GÖZLE BAKTIKTAN SONRA ŞİKAYETLER ARTTI”
Operatör Dr. Yusuf Evcimen birkaç gün önceki güneş tutulması sırasında istenmeyen durumların yaşandığını söyledi. Evcimen, “Güneşe çıplak gözle bakmışlar. Bu hiç arzu etmediğimiz bir durum. Güneşe çıplak gözle bakmalarından dolayı bir iki saat sonra başlayan bulanık görme şikayetleri oldu. Hastalarımızın yaptığımız muayenelerinde görme keskinliğinde azalma, odaklaşmada sıkıntı, yamuk görme, dalgalı görme ve bulanık görme şikayetleri mevcuttu. Çektiğimiz filmlerde sarı nokta dediğimiz bölgede, retinanın iç tabakası ve foto reseptör tabakasında bir hasar oluştuğunu görmekteyiz. Bu da hastalarımızın görme kalitesinde düşme ve bulanık görmesine neden olmaktadır” dedi.
MUTLAKA GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ GEREKİYOR
Güneş tutulduğu sırada güneşin parlak ışığının azaldığını ve kişilerin çıplak gözle güneşe daha rahat bakabildiğine dikkat çeken Dr. Evcimen, “Ancak bu, gözün retina tabakasında hasara neden olmaktadır. Güneş tutulması sırasında mutlaka güneş gözlüğü kullanmamız lazım. Güneşe çıplak gözle bakmamamız lazım” ifadelerini kullandı.
“15 SANİYEDEN FAZLA SÜRE BAKMAMAK LAZIM”
Güneşe bağlı oluşan hasarların bir tedavisinin olmadığına vurgu yapan Evcimen, “Bu durum kalıcı görme kayıplarına ve kalıcı hasarlara neden olmakta olup, bu konuda vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Güneş tutulması sırasında, hatta normal zamanlarda da güneş gözlüğü takmalarını öneriyoruz. Çünkü güneşte ultraviyole dalga ışınları var. Bu nedenle çıplak gözle güneşe 15 saniyeden daha fazla süre bakmamamız lazım. Maalesef güneşe bağlı oluşan hasarların bir tedavisi yok. Biz hastalarımıza bazı besin takviyeleri ve güneş gözlüğü takmalarını öneriyoruz. Bu bölgedeki hasarları, vücudun kendisi bir miktar da olsa bunu onarabiliyor. Ancak altıncı ayın sonunda kalan hasar, maalesef kalıyor ve tedavisi de yok” diye konuştu.