Vekillik bitti, yargılanma başladı
"Terör Örgütü’ne üye olmak" suçundan aldığı 8 yıl 9 ay hapis cezası Yargıtay tarafından onanan HDP Eski milletvekili Sebahat Tuncel, Anayasa Mahkemesi’nin verdiği yeniden yargılama kararının ardından yargılanmasına başlandı.
İstanbul Adalet Sarayı’nda bulunan 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün ilk duruşmaya, tutuksuz sanık Sebahat Tuncel katılmadı. Tuncel’i duruşmada Avukatı Ercan Kanar temsil etti.
HAKİM, Anayasa MAHKEMESİ’NİN KARARINI OKUDU
Mahkeme Başkanı Ahmet Korkusuz, Anayasa Mahkemesi Bölümler Başraportörlüğü’nün 10 Mart 2015 tarihli sanık Sebahat Tuncel hakkındaki yargılamanın yenilenmesi kararını okudu. Tuncel’in avukatı Ercan Kanar, "Anayasa Mahkemesi’nin belirttiği ve bizim de ileri sürdüğümüz eksiklikler yerine getirilsin. Ayrıca müvekkilimi gelecek duruşma hazır edeceğim. Bu nedenle zorla getirme kararı çıkarılmasın" dedi. Mahkeme, Sebahat Tuncel’in bir sonraki celse hazır edildiğinde dinlenilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.
TUNCEL’İN AVUKATI KANAR: MAHKEMENİN BERAAT KARARI VERMESİNİ BEKLİYORUZ
Davanın ardından gazetecilere bilgi veren Avukat Ercan Kanar, "Sebahat Tuncel ile ilgili daha önce verilen mahk?miyet kararı, tamamen hukuka aykırı deliller temel alınarak verildi. Sözde deliller temel alınarak verildi. Ne olduğu belirsiz bir tanığın beyanı dava başladıktan 5 yıl sonra dosya içine konuldu. Ayrıca cinsel suç işleyen, adli bir cinayetten ceza alan birisinin itirafları temel alındı. Psikolojik rahatsızlığı bir kişinin suçlaması temel alındı" ifadesini kullandı.
Kanar, "Bizim en az 10 konuda araştırılmasını istediğimiz, yani itirafçıyla gizli tanığın söylediklerinin doğru olup olmadığını ortaya koyacak talepler hep reddoldu. Yani düşmanla savaş mantığıyla özel yetkili mahkeme karar verdi. Hele özellikle o polisle münakaşa olayından sonra yeni bir gizli tanık ifadesi dosyaya getirildi. Bunlar tamamen usulsüz yasaya aykırı hususlardır. Zaten Anayasa Mahkemesi de bizim savunmamıza katıldı. Şimdi bu yeniden yargılamada ceza yargılamasının temel hukuk kurallarına uyarak beraat kararı vermesini bekliyoruz" dedi.
DAVANIN GEÇMİŞİ
Sebahat Tuncel, terör örgütü PKK’nın üst düzey yöneticileriyle toplantı yaptıklarına dair ihbar doğrultusunda, 5 Kasım 2006’da İstanbul Bağcılar’da gözaltına alındı.
Tuncel, "Yasal yollardan 12 Haziran 2004’te Şırnak-Habur sınır kapısından Irak’ın kuzeyine geçtiği, örgütün 2004’te buradaki kamplarında yapılan toplantılara, örgüt mensuplarının giydiği kıyafetlerle katıldığı, 20 Ağustos 2004’te habur sınır kapısından yurda gir iş yaptığı, 5 Kasım 2006’da yasa dışı örgüt mensuplarının Bağcılar DTP ilçe binasında yaptığı toplantı sırasında yakalandığı ve PKK/ KONGRA-GEL terör örgütünün üyesi olduğunun anlaşıldığı" gerekçeleriyle tutuklandı.
Hakkında, "Terör örgütüne üye olma" suçundan dava açılan Tuncel, 27 Temmuz 2007’deki genel seçimlerde, İstanbul 3. Bölge’den bağımsız milletvekili seçilmiş ve yargılandığı bu dava kapsamında tutuklu bulunduğu Gebze M Tipi Kapalı cezaevi’nden 24 Temmuz 2007’de tahliye edildi. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Eylül 2012’deki son duruşmasında Tuncel’i, "PKK silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırmış, Yargıtay 9. Ceza Dairesi de cezayı 24 Aralık 2013’te onandı.
ANAYASA MAHKEMESİ’NE BİREYSEL BAŞVURUDA BULUNMUŞTU
Yargıtay’ın mahk?miyet kararını onamasının ardından Sebahat Tuncel avukatı Ercan Kanar aracılığıyla Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulundu. Tuncel Anayasa Mahkemesi’ne sunduğun dilekçesinde açılan ceza davasında lehine olan delillerinin toplanmasının reddedildiği, yasak delillere dayanıldığı ve savunma hakkının kısıtlandığı gerekçeleriyle yeniden yargılama ve maddi-manevi tazminat talebinde bulundu. Anaysa Mahkemesi, 26 Şubat 2015’te tespit edilen hakkaniyete uygun yargılanma hakkının ihlali yönünden, ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması bakımından yeniden yargılama yapılmak üzere dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesine oybirliğiyle hükmetti. Ayrıca yargılama faaliyetlerinin uzunluğu sebebiyle Tuncel’e 5 bin lira manevi tazminat ödenmesine de karar verildi.