Tgrt Haber

Tüketici konfederasyonu başkanı yeni düzenlemeye dikkat çekti

01 Şubat 2022 16:16 - Güncelleme : 01 Şubat 2022 23:47
Tüketici konfederasyonu başkanı yeni düzenlemeye dikkat çekti

Ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmeliğinde düzenlemeye gidildi. Buna göre vatandaşların sıklıkla şikayet ettiği yalancı indirim ve karaborsa gibi yanıltıcı durumların önüne geçilecek.

Ticaret Bakanlığı ticari reklam ve haksız ticari uygulamalar yönetmenliğinde değişikliğe gitti. Pek çok insanın mağdur olduğu ve yanıltıldığı indirimli ürünlere verilen reklam koşulları yeniden belirlendi. Ayrıca bilet fiyatlarında karaborsanın önüne geçmek, sıklıkla tüketicinin karşılaştığı etkilet fiyatı ile kasa fiyatı farkını ortadan kaldırmak için yeni düzenlemeler mevcut. Diğer taraftan şikayet siteleri de tüketicinin şikayetlerini istediği şekilde yayınlayamayacak. Tüketici Hakları Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, Resmi Gazete’de yayımlanan konuya ilişkin detayları TGRT Haber’de yorumladı. Ağaoğlu, haksız ticaret uygulamaların pek çok unsuru olduğunu söyledi. 

Tüketici konfederasyonu başkanı yeni düzenlemeye dikkat çekti

KARABORSA VE YALANCI İNDİRİME YAPTIRIM 

Yalancı indirimlerle ilgili düzenleme yapıldığını söyleyen Ağaoğlu, özellikle çabuk bozulabilen meyve-sebze gibi gıda ürünlerinde yalancı indirim olup olmadığının tespiti için bir önceki raf fiyatına bakılacağını kaydetti. “Örneğin; geçen hafta 5 TL olan marula 7 TL yazıp üzerine indirim yazılıyor. Bu durumlarda bir önceki fiyata bakılacak. Gerçekten indirim yapılmış mı yapılmamış mı?” diyen Ağaoğlu, tüketicinin şikayetini ispat etme yükümlülüğününse ilanı veren firmada olduğunu belirtti. Çanta, konfeksiyon gibi dayanıklı ürünlerdeyse yalancı indirim olup olmadığını anlamak için 30 gün geriye gidileceğini belirten Ağaoğlu, şöyle bir örnekle konuyu açıkladı: 

“Bir bot, 1.000 TL’ye satılıyor. Üzerinde '1.500 TL , yüzde 33 indirim ile 1.000 TL' şeklinde  yazıyor. Bu durumda, şikayet varsa 30 gün geriye doğru gidilir ve en düşük fiyat indirimine bakılır. En düşük fiyat, 1.500 TL değilse bu yalancı indirimdir.” 

Karaborsaya da karşı önlemlerin alındığını kaydeden Ağaoğlu, artan talep doğrultusunda konser, maç, tiyatro biletlerinin değerinden daha yüksek fiyatlara satılmasına ceza getirildiğine dikkat çekti.   

Ağaoğlu, yalancı indirim ve karaborsanın ispat edilmesi durumunda ilgili ilan ve reklamların 3 aya kadar durdurulabileceğinin ve firmanın 15.000 TL’ye kadar para cezası ile karşı karşıya kalabileceğinin altını çizdi. Yalancı indirimin ve karaborsanın ülke genelinde yapılması durumundaysa cezanın 10 katına kadar artabileceğini belirtti. 

Tüketici konfederasyonu başkanı yeni düzenlemeye dikkat çekti

ETİKET İLE KASADAKİ FİYAT FARKLIYSA 

Ağaoğlu, ürünün etiket fiyatı ile kasadaki fiyatının farklı olması sorunuyla ilgili de düzenleme yapıldığını belirtti. “Etiket fiyatı ile kasadaki fiyat farkı tüketici lehinedir” şeklinde bir madde olduğuna dikkat çeken Ağaoğlu, bu durumda tüketicilerin tüketici heyetlerine başvurması gerektiğini belirtti. Ağaoğlu, tüketicilerin daha bilinçli olması gerektiğine dikkat çekti.

BU UYGULAMALARI İNDİRİN 

 “En iyi dedektif tüketicidir” diyen Ağaoğlu, Ticaret Bakanlığının hem telefon hattı hem de şikayet uygulamaları olduğunu belirtti. Ağaoğlu, tüketicilere Hal Kayıt Sistemi, Haksız Fiyat Artışı ile Mobil Tüketici uygulamasını indirmelerini önerdi. 

ŞİKAYET SİTELERİ FİRMAYA SORACAK  

Şikayet siteleri ile ilgili de düzenleme yapıldığını belirten Ağaoğlu, “Şikayet siteleri, artık şikayet edilen konuyu yayınlamadan önce ilgili firmaya sorması gerekiyor. Burada ilgili firmanın azami 72 saatlik bir cevap verme süresi bulunuyor. Belki firma iftiraya uğruyor. Bu madde ile bunun önüne geçilmek isteniliyor” dedi. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...