Tgrt Haber

Yargı paketi görüşmeleri ertelendi

15 Ekim 2014 12:43
Yargı paketi görüşmeleri ertelendi

Adalet Komisyonu'ndaki yargıya ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri ertelendi.

Adalet Komisyonu'ndaki yargıya ilişkin yasa teklifinin görüşmeleri ertelendi. Kanun teklifinde şu unsurlar yer alıyor;
TEHDİDİN CEZASI ARTIYOR
"Tehdit" suçu yeniden düzenleniyor. Teklife göre, "Bir başkasını, kendisinin veya yakınının hayatına, hürriyetine, vücut veya cinsel dokunulmazlığına yönelik bir saldırı gerçekleştireceğinden ya da malvarlığı itibarıyla büyük bir zarara uğratacağından veya sair bir kötülük edeceğinden bahisle tehdit eden kişi mağdurun şikayeti üzerine, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile" cezalandırılacak. Tehdit suçunu işleyen kamu görevlisiyle, ceza arttırılıyor.
ARAMA YAPMAK KOLAYLAŞIYOR
Ceza Muhakemesi Kanunu'nun  "şüpheli veya sanıkla ilgili arama" maddesinde değişiklik yapılarak, arama yapılması kolaylaştırılıyor. Mevcut kanunda arama ancak "kuvvetli şüphe" üzerine yapılabiliyordu. Yeni teklifte "makul şüphe" nedeniyle şüphelinin veya sanığın üstü, eşyası, konutu veya işyerinde arama yapılabilmesinin önü açılıyor.
EL KOYMANIN KAPSAMI GENİŞLİYOR
Taşınmazlara, hak ve alacaklara ilişkin el koymanın kapsamı genişletiliyor. Mevcut yasada, "silahlı örgüt" veya "örgüte silah sağlama" suçu nedeniyle el koyma kararı verilebiliyordu. Yeni teklifle, "Anayasayı ihlal", "yasama organına karşı suç", "hükümete karşı suç", "Hükümete karşı silahlı isyan", "silahlı örgüt", "silah sağlama" ve "suç için anlaşma" soruşturmalarında el koyma kararı verilebilmesinin önü açılıyor.
SULH CEZA HAKİMİ DİNLEME KARARI VEREBİLECEK
Mevcut kanunda sadece ağır ceza mahkemlerince verilebilen dinleme kararlarının, sulh ceza hakimlerince ya da yargılamayı yapan mahkemece de verilmesinin önü açılıyor.
AVUKATLARIN DOSYA İNCELEME YETKİLERİNE KISITLAMA GELİYOR
Teklif yasalaşırsa, müdafinin dosya içeriğini incelemesi veya belgelerden örnek yetkisi, "soruşturmanın amacını tehlikeye düşürebilecek" ise, Cumhuriyet savcısının istemi üzerine hakim kararıyla kısıtlanabilecek. Teklife göre müdafi ancak, iddianamenin mahkeme tarafından kabul edildiği tarihten itibaren dosya içeriğini ve muhafaza altına alınmış delilleri inceleyebilecek; bütün tutanak ve belgelerin örneklerini harçsız olarak alabilecek. Örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarda, Cumhuriyet savcısı soruşturmanın yapıldığı yer sulh ceza hakiminden de karar alabilecek.
NOTERLER İŞLEMLERİ ELEKTRONİK ORTAMDA YAPABİLECEK
Teklifle, noterlerin bazı işlemleri elektronik ortamda, mobil imza aracılığıyla yapmalarının önü açılıyor.
AVUKATLARA, HAKİM-SAVCILIK YOLU KOLAYLAŞIYOR
Teklifle avukatlar, hakim ve savcı olmaları kolaylaştırılıyor.Hakim ve savcı olmak için daha önce 5 yıl olan fiilen çalışma şartı iki yıla indiriliyor.
ADALET BAKANLIĞI YURT DIŞI TEŞKİLATI KURUYOR
Teklifle, Adalet Bakanlığı'nın yapısı da değiştirilerek, Bakanlığın yurtdışı teşkilatı kurmasının önü açılıyor.  Haber7

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...