Tgrt Haber

Yargıtay'dan bir ilk! AYM üyelerine suç duyurusu 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: TGRT Haber
08 Kasım 2023 20:50 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 23:40
Yargıtay'dan bir ilk! AYM üyelerine suç duyurusu 

Son dakika haberi: Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği ihlal kararına uyulmamasına hükmetti, 'hak ihlali' kararına imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu. Yargıtay bu kararıyla bir ilke imza attı. Siyasi partilerden karara tepkiler gecikmedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, hiç ve olmaması gereken bir durum yaşandığını söylerken CHP Genel Başkanı Özgür Özel ise CHP'nin Meclis Grubu'nu olağanüstü kapalı toplantıya çağırdığını duyurdu. Türkiye Barolar Birliği ise yaşananları "Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsü" olarak yorumladı. Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum ise AYM'nin Anayasa'ya uymadığını öne sürdü.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Türk hukuk tarihinde bir ilke imza attı. Anayasa Mahkemesi'nin tutuklu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında verdiği 'ihlal' kararına uyulmamasına hükmetti, 'hak ihlali' kararına imza atan üyeler hakkında suç duyurusunda bulundu.

TİP Hatay Milletvekili seçilen Gezi Parkı davası tutuklusu Can Atalay hakkında ihlal kararı veren Anayasa Mahkemesi (AYM) hakkında Yargıtay 3. Ceza Dairesi, harekete geçti. Yargıtay AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulundu.

Milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı gerekçesiyle yargılamada durma kararı verilmesi talebinin reddedilerek yargılamaya devam edilmesi nedeniyle "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkının, tahliye talebinin reddedilmesi nedeniyle de "kişi hürriyeti ve güvenliği" hakkının ihlal edildiği ileri sürülerek Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) bireysel başvuru yapılmıştı.

AYM de başvuruyu kabul ederek oy çokluğuyla 25 Ekim'de Can Atalay'ın "seçilme hakkı" ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti. AYM'nin kararı İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmişti.

Can Atalay'ın avukatları tahliye başvurusu yaparken Mahkeme, dosyada karar verme yetkisinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nde olduğunu belirterek dosyayı geçtiğimiz günlerde bu daireye gönderdi.

AYM'NİN KARARINA UYULMAMASI KARARLAŞTIRILDI

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Anayasa Mahkemesi'nin Şerafettin Can Atalay'ın bireysel başvurusu hakkında 25 Eylül 2023 tarihli ihlal kararına hukuki değer ve geçerlilik olmadığını belirterek, bu bağlamda Anayasa'nın 153. maddesi kapsamında uygulanması gereken bir karar bulunmadığını, Şerafettin Can Atalay hakkında verilen mahkumiyet kararının temyizi üzerine yapılan temyiz incelemesi sonucu 28 Eylül'de karar verilerek onandığını vurgulayarak, kesinleşen karar karşısında; Anayasa Mahkemesi'nin anılan kararına uyulmamasına karar verdi.

İHLAL KARARI VEREN ÜYELER HAKKINDA SUÇ DUYURUSU 

Son olarak, Anayasa hükümlerini ihlal eden ve kendisine verilen yetki sınırlarını yasal olmayacak şekilde aşarak hak ihlalinin kabulü yönünde oy kullanan ilgili Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında gereğinin takdir ve ifası için Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.  

CHP OLAĞANÜSTÜ TOPLANDI 

CHP lideri Özgür Özel, Yargıtay'ın tutuklu vekil Can Atalay ve AYM'ye ilişkin kararının ardından CHP'nin Meclis Grubu'nu 21.00'da olağanüstü kapalı toplantıya çağırdığını duyurdu.

https://twitter.com/eczozgurozel/status/1722282247561040264

AK PARTİ'DEN İLK TEPKİ: YAZIK ÇOK YAZIK

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı yaşanan hukuk tıkanması hakkında sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. Devleti oluşturan organların sorun üretmeden, sorun çözmesi gerektiğini söyleyen Yazıcı, "Öyle olaylar olur ki, analiz yapmak için, konuşsan da konuşmasan da sorun olur. Hiç ve asla olmaması gereken öylesi bir olay yaşıyoruz. Yazık, çok yazık. Devleti oluşturan erkler, sorun çözümler. Asla sorun üretmez, üretemez. Birbirini çelmeleyemez" dedi. 

CUMHURBAŞKANLIĞI: AYM ANAYASA'YA UYMUYOR

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, Yargıtay'ın AYM üyelerine suç duyurusunda bulunması ile iligli sosyal medya hesabından açıklamalarda bulundu. 

AYM'nin Anayasa'ya uymadığını söyledi. Uçum, "Anayasa Mahkemesi mahkumiyeti olan milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin verdiği kararlarda ısrarla Anayasa’yı tanımıyor. Anayasa’nın 14. Maddesini yok sayıyor" dedi. 

https://twitter.com/mehmetucum/status/1722348908599263706

BAROLAR BİRLİĞİ'NDEN TEPKİ: BU KARAR BAŞKALDIRIDIR 

Türkiye Barolar Birliği, Yargıtay 3. Ceza Dairesinin, Anayasa Mahkemesinin TİP Milletvekili Can Atalay başvurusunda verdiği ihlal kararı üzerine Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını "Anayasal düzeni değiştirme teşebbüsü" olarak yorumladı. 

X plartformundan yapılan paylaşımda, "Bu karara imza atan Yargıtay üyeleri derhal görevden el çekmeye davet edilmeli ve haklarında Yargıtay 1. Başkanlık Kurulu tarafından ceza soruşturması başlatılmalıdır" denildi. 

https://twitter.com/barolar/status/1722318613565063300

"GUATEMALA'YA SÜRGÜNE GÖNDERSİNLER"

Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Cemal Enginyurt Twitter hesabından açıklamada bulunarak ironik bir mesaj gönderdi. Enginyurt, "Yargıtay, Can Atalay hakkında ‘hak ihlali’ kararı veren AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuş. Yerinde bir karar(!) Anayasa Mahkemesi hemen kapatılsın(!) Anayasa Mahkemesi üyeleri tutuklansın(!) Hatta Guatemala’ya sürgüne gönderilsinler(!) Ülkem ne hale geldi yazık be!" dedi. 

"VAHİM BİR HUKUK SKANDALI"

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, "100 yıllık Cumhuriyetimizde maalesef vahim bir hukuk skandalı daha yaşanmıştır. Yargıtay, Can Atalay hakkında hak ihlali veren Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmuştur. Oysa AYM kararları yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzelkişileri bağlar. Yargıtay'ın AYM kararına uymaması hukuken izah edilemezken AYM üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunması "Artık Türkiye'de hiçbir vatandaşın hukuk güvenliğinin kalmadığı" anlamına gelir. Ne yazık ki mahkemeler vasıtasıyla hak, hukuk, adalet tesis edilmediği gibi siyasi iktidar eliyle ülkenin adalet kalelerine darbe vurulmaktadır. Bu karar kuvvetler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, mahkemelerin bağımsızlığı ve tarafsızlığını bir kez daha rafa kaldırma girişimidir. Bilinmelidir ki Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir ve devletin de mahkemelerin de meşruiyet kaynağı Anayasamızdır. İktidarın gücünü pekiştirmek için hukuku bir araç olarak kullanmasına, AYM'yi itibarsızlaştırmasına ve mahkemeler eliyle gövde gösterisinde bulunmasına izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.

"HUKUKTA YENİ BİR ÇIĞIR"

Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan, "Ülkenin Yargıtay'ı AYM üyelerine "verdikleri karar nedeniyle" suç duyurunda bulunuyor! Hukukta yeni bir çığır" dedi.

BARO BAŞKANINDAN TEPKİ 

İstanbul Barosu Başkanı Filiz Saraç, Yargıtay’ın, Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay kararı ile anayasayı ihlal ettiğini öne sürerek yüksek mahkemenin üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunmasına tepki gösterdi. Sosyal medyadan paylaşım yapan Saraç, "Anayasa madde 153/6 ‘Anayasa Mahkemesi kararları …yargı organlarını ….bağlar.’ Asıl suç, Anayasa Mahkemesi kararlarına uymamak ve uygulamamaktır" ifadelerini kullandı. 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...