Yargıtay’dan emsal elektrik aboneliği kararı
Kiralık oturduğu evin tam 12 sene sonra gelen elektrik faturası borcu sebebiyle icralık olan tüketiciye Yargıtay’dan emsal haber geldi.
1995’te kiralık olarak oturduğu evi 2000 senesinde boşaltan kadına yıllar sonra elektirik faturası geldi. İddiaya göre, kiracı G.C., üzerine kayıtlı elektrik abonesini sonlandırmadı. Kadın tüketici 12 sene sonra ödenmemiş 33 adet fatura borcu nedeniyle hakkında başlatılan icra kararıyla hayatının şokunu yaşadı. İcra kararına itiraz eden kadın elektrik dağıtım şirketi Tüketici Mahkemesi’ne müracaat ederek itirazın iptalini ve icra inkar tazminatı talebiyle dava açtı.
TÜKETİCİ MAHKEMESİ EMSAL KARARA İMZA ATTI
Tüketici Mahkemesi, davalının tesisatın bulunduğu evden taşınmasına rağmen aboneliği sonlandırmaması nedeniyle yapılan tahakkuktan sorumlu olduğunu belirtti. Tüketici Mahkemesi, ancak enerjiyi kesmeyen dağıtım şirketini de kusurlu buldu. Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca ödemenin zamanında yapılmaması halinde elektrik kesmesi gerektiği belirtilirken, yönetmeliğe uygun işlem yapmayan davacının borcun artmasına sebebiyet verdiği söylendi. Açıklanan nedenlerle davalının tesisatın bulunduğu evde oturduğu döneme ait tüm borç ile birlikte evden ayrılmasından sonraki döneme ait fatura bedellerinin, gecikme zammının ve KDV’sinin sadece yüzde 20’sinden, davacının ise geri kalan borcun yüzde 80’inden sorumlu olduğuna dikkat çekildi. Davacı kurum kararı temyiz edince devreye giren Yargıtay 3. Hukuk Dairesi, kararı bozdu. Yeniden yapılan yargılamada 5. Tüketici Mahkemesi ilk kararında direndi. Kararı davacı kurum temyiz edince devreye bu kez Yargıtay Hukuk Genel Kurulu girdi.