Ev sahibi ve kiracılar dikkat! Yargıtay, 'günlük kiralama ticari mi değil mi?' tartışmasına son noktayı koydu
Yargıtay, kısa süreli kiraya verilen konutlarla ilgili tartışmaya son noktayı koydu. Yüksek mahkeme; evleri saatlik, günlük ve haftalık olarak kiraya vermeyi "ticari amaçlı kiralama" olarak kabul etti. İşte o kararın detayları...
Yargıtay, emsal nitelikte bir karara imza attı. Kiracıların oturdukları daireleri kısa süreli kiraya vermesini "ticari amaçlı kiralama" olarak gördü.
Bir ev sahibi sitedeki dairesinin kiracısı tarafından günlük, saatlik ve haftalık olarak ticari amaçla kiralandığını tespit etti. Ardından soluğu mahkemede alan ev sahibi, evin eski hale getirilmesini, eski hale getirilmediği takdirde de tahliyesini istedi.
Yerel mahkeme, ev sahibini haklı bularak davayı kabul etti. Dairenin kiracı tarafından ticari amaçla kullanımına son verilmek şartıyla eski hale döndürülmesine ve konut olarak kullanılmasına karar verdi. Kısa süreli alt kiralamaya devam etmesi halinde de evi tahliye etmesi yönünde hüküm kurdu.
GÜNLÜK KİRALAMA "TİCARİ" SAYILIR
Kiracının kararı temyiz etmesinin ardından dosya Yargıtay'a taşındı. Yüksek Mahkeme ise emsal bir kararın altına imza attı. Kiralamanın niteliğinin ticari vasfa dönüştüğünü vurgulayan Yargıtay, dairenin kullanım özelliklerinin değiştirildiğine işaret etti. Yargıtay 20. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını uygun bularak, onayladı. Kiracının oturduğu evi, saatlik, günlük ve haftalık olarak kiraya vermesini "ticari amaçlı kiralama" olarak kabul etti.
"KAFA KARIŞIKLIĞINA SON VERİLDİ"
Avukat Oğuzhan Muhammet Gündoğmuş ise, Yüksek Mahkemenin kararını değerlendirdi. Bu tür kiralamaların apart işletmecilik bölümüne girdiğini belirten Gündoğmuş, “Yargıtay'ı kararını olumlu buluyoruz. Apart işletmeciliğinin tamamen bir ticaret faaliyeti olduğunu ve ruhsata tabii olduğunu Yargıtay bu kararıyla onamıştır. Kafa karışıklıklarına son vermiştir” diyerek kararın ruhsatsız ev kiralamalarının da önüne geçtiğine işaret etti.