Yarın bu saate dikkat
Güneş tutulması, hava koşulları uygun olduğu takdirde yarın Türkiye'nin her yerinden izlenebilecek.
Türkiye'den parçalı gözlenecek tutulma saat 09.40'ta başlayıp 13.50'ye kadar sürecek. Tutulma, en iyi Faroe Adaları, İskoçya, İzlanda, Kuzey Avrupa ülkelerinde izlenebilecek. Bu yıl biri tam, biri parçalı olmak üzere 2 Güneş tutulması, 2 de tam Ay tutulması şeklinde 4 önemli gök olayı yaşanacak. Güneş'in gazdan oluşan küresi 1 milyon 392 milyon çapında. Güneş'in bir ucundan bir ucuna gitmek için 110 tane Dünya'yı yan yana sıralamak gerekiyor. Ay'ın çapı ise 3 bin 476 kilometre. Bu nedenle Ay'ın çapı Güneş'in çapından 400 kat daha küçük, ancak Güneş'in Ay'a göre Dünya'dan 400 kat daha uzak. Bu iki oranın birbiriyle eşleşmesi nedeniyle Ay, Güneş ile Dünya arasında girdiğinde Güneş'i tamamen kapatıyor. Uzmanlar tutulmayı izlemek için özel olarak üretilen gözlükleri kullanmayı öneriyor.
BEŞ AŞAMALI TUTULMA
1. Kısmi Güneş tutulması başlıyor: Ay'ın gölgesi Güneş'te görünüyor.
2. Tam tutulma başlıyor: Güneş'in diskinin neredeyse tamamını Ay kaplıyor. Baily boncukları adı verilen ışık yansımaları Ay ve Güneş'in elmas yüzüğe benzer görüntüsü bu aşamada gerçekleşiyor.
3. Maksimum tutulma: Ay, Güneş diskini tamamen kapatıyor. Sadece Güneş'in taç küresi görünür halde. Bu tam Güneş tutulmasının en dramatik aşaması. Bu aşamada gökyüzü kararıyor, hava sıcaklığı düşüyor ve hayvanlarda sessizlik hâkim oluyor.
4. Tam tutulmanın bitişi: Ay'ın gölgesi Güneş'ten uzaklaşıyor. Güneş tekrar görünmeye başlıyor.
5. Kısmi tutulma tamamlanıyor: Ay'ın gölgesi Güneş diskini düşmemeye başlıyor. Bu aşamada tutulma tamamen sona eriyor.