Yaş büyüterek bedelli askerlikten faydalanılabilir
Başbakan Davutoğlu'nun bedelli askerliği açıklaması ile birlikte az farkla bu düzenlemeden faydalanamayanları yaş büyütme telaşı sardı.
Başbakan Ahmet Davutoğlu uzun süredir beklenen bedelli askerilik müjdesini partisinin grup toplantısında verdi. Bu haberi duyan 1988 ve 1889 doğumlu bedelli askerlik bekleyenler yaş büyüterek bu düzenlemeden faydalanmanın yollarını aradı. Hukukçu uzmanlar her yaş büyüten vatandaşın bu düzenlemeden faydalanamayacaklarının altını çizerek, emsal kararlarla konuya açıklık getirdi.
MÜVEKKİLİM BU HAKKINI KULLANARAK BEDELLİDEN FAYDALANDI
Emekli savcı ve avukat Reşat Petek, bedelli askerlik düzenlemesi için yaşını büyütmek isteyenler mahkemelerden alacakları her kararla askerlik şubesine başvurduklarında ret kararı alabileceklerini söyledi. Geçerli sonuç almanın tek yolunu açıklayan Petek, "Ancak mahkemeye doğduğu hastanenin arşivinden doğum belgesini sunar ve bu da iddia ettiği yaş ile uyuşursa bedelli askerlik düzenlemesinden faydalanabilir." ifadelerini kullandı. Avukat Reşat Petek 2011 yılında çıkartılan bedelli askerlik düzenlemesinde aynı durumda olan bir müvekkilinin de bu yöntemle haktan faydalandığının altını çizdi.
HASTANEDE ARŞİVLER KAYIP VEYA YOK İSE LEHTE KARAR
Bedelli askerlikte yaş büyütme kural olarak askerlik kanunun da belirtildiği üzere askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş değişikliklerinin askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacağıdır diyen Avukat Şevket Arzık Ancak 22.05. 2012 tarihinde yapılan bir kanun değişikliğiyle bu duruma bir istisna getirildiğini söyledi. Bu alandaki davaları ile tanınan Avukat Arzık, "Bu istisna da mahkemece resmi hastane doğum kayıtları esas alınarak yapılan yaş tashihleri askeri işlemlerde dikkate alınmasıdır. Fakat yaş tashihinde delil olarak tanık ve sağlık kurulu raporları( kemik-DNA testi) dikkate alınarak yaş büyütülmüş ise bedelli askerlikten yararlanılamayacaktır." dedi.
Avukat Şevket Arzık muallakta olan başka bir konuya da açıklık getirdi: Tartışma oluşturacak diğer bir konu ise hastanede doğup da hastane arşivlerinin iyi tutulamaması veya hastane arşivlerinin tahribata uğraması halinde insanların mağduriyetidir. Böyle bir durumda daha önce verilen emsal kararlara göre kanun vatandaş lehine yorumlanıyor. Bu durumdaki vatandaşların da yaş tashihi davası açarak bedelli askerlikten faydalanmaları mümkündür.(Haber7)