Yeni Cerrahpaşa Hastanesini Rektör Prof. Doktor Nuri Aydın anlattı: Denizden de hasta transferi olacak
Deprem riski olduğu gerekçesiyle boşaltılan Türkiye'nin en köklü kurumlarından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde inşaat çalışmaları hızla sürüyor. Yeni Cerrahpaşa nasıl olacak? Rektör Profesör Doktor Nuri Aydın, TGRT Haber’e yeni Cerrahpaşa Hastanesini anlattı: "Denizden de hasta transferi olacak
Fakülte ise geçici olarak, Atatürk Havalimanına kurulan Profesör Doktor Murat Dilmener Hastanesi'nde hizmet veriyor. Nuri Aydın, geçici hastaneyle ilgili olarak “Havayoluyla hasta transferine imkan sağlıyor hemen yanı başımızda Sağlık Bakanlığına ait bir helikopter pisti ve helikopteri de yanımızda hazır bir vaziyette bekliyor” dedi.
CERRAHPAŞA HASTANESİNDE SÜREÇ NEDEN UZADI?
Aydın, 2010 yılında başlayan Cerrahpaşa hastanesinin çalışmalarının uzun sürme nedenlerini şöyle açıkladı: “Çok sayıda tapu vardı. şahıs tapuları vardı kurumlara ait tapular vardı. Fakülteye ait ve üniversitenin bazı birimlerine ait tapular vardı. Bu tapuların önce birleştirilmesi gerekiyordu. Bu süre zarfında o tapular birleştirildi. Diğer nedeni ise tarihi buluntular. Örneğin, Bizanslılardan kalma bir su sarnıcı ortaya çıkarıldı. Koruma kurulu, incelemelerini tamamladı, sarnıcın taşınmasına karar verdi. Bunlar da bir süreç. Ayrıca burada Son Osmanlı döneminde yapılmış, Cumhuriyetin ilk döneminde yapılmış binalarımız var, 1911 tarihli binamız var. Atatürk’ün 1930 da Cerrahpaşa’yı ziyaret ettiğinde açılışını yaptığı binamız var.
1100 YATAK, 164 YOĞUN BAKIM ÜNİTESİ VE 46 AMELİYATHANE
Gerek Marmaray kazıları gerekse depremler, binaları iyice riskli hale getirdi. İçindekiler taşındıktan sonra hepsi yıkıldı. Yerlerine Alt ve Üst Cerrahpaşa inşaatları başlatıldı. Alt Cerrahpaşa da eğitim verilecek, üst Cerrahpaşa’da ise şimdiki planlara göre bin 100 yataklı, 164 yoğun bakım ünitesi ve 46 ameliyathanesi bulunan bir hastane inşa edilecek.
DENİZDEN HASTA TRANSFER EDİLECEK
Aydın, yeni Cerrahpaşa’yı şöyle anlatıyor: “Denizden hasta transferinin de olabileceği, olası bir afet durumunda bir hasta nakli durumunda denizden hasta transferinin de yapılabileceği, aslında lojistik açıdan önemli bir pozisyonda Cerrahpaşa Tıp Fakültesi.
Yeni binaların bir başka önemli özelliği de deprem dirençli oluşları. Yeni Cerrahpaşa projesi depreme dayanıklı sismik izolatörlü bir bina yani tamamı deprem izolatörü olan aynı Japonyadaki o depremden etkilenmeyen mimaride yapılan bir bina.”
HASTA KAPI KAPI DOLAŞMAYACAK
“Eskiden Cerrahpaşa'da binalar birbirinden ayrı ayrıydı. Yatan hastaların bir binadan bir binaya transferi ambulansla olabiliyordu çünkü yokuşlar vardı birbirinin arasında geçişler mümkün değildi” diyen Aydın, şunları söyledi: “Ancak yeni Cerrahpaşa’nın hastane projesi tek bina halinde yani hastalar dışarıya çıkmadan, içeriden birbiri içerisine bağlı yapılar içerisinden geçecek” ifadelerini kullandı.