Tgrt Haber

Yeni depremler bekleniyor! Peki evim depreme dayanıklı mı, nasıl öğrenebilirim?

15 Şubat 2023 09:41 - Güncelleme : 15 Şubat 2023 09:58

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 2 depremin ardından can kaybı 35 bin 418 kişiye yükselirken 6 bin 444 bina yıkıldı. Öte yandan beklenen büyük İstanbul depremi kapıda. Haliyle vatandaşlar evim sağlam mı, depreme dayanıklı mı, depreme dayanıklılık testini nasıl yaptırırım gibi sorulara cevap arıyor. İşte detaylar...

Kahramanmaraş​'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6'lık depremler 10 ilde büyük yıkıma neden olurken enkaz altında kalanlar için arama kurtarma çalışmaları 10'uncu günde de devam etti. Acı bilançonun her geçen saat arttığı bölgede can kaybı​ 35 bin 418 kişiye yükseldi, 6 bin 444 bina yıkıldı. Büyük deprem​ felaketin ardından vatandaşların gündeminde özellikle evim sağlam mı, depreme dayanıklı mı, depreme dayanıklılık testini nasıl yaptırırım gibi sorular var. Depremde binaların yıkılmasının ardından ev sahipleri tarafından araştırılmaya başlandı. Uzmanlar Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını ve birçok ilin de deprem tehlikesi altında olduğunu belirtiyor. 

EVİN DAYANIKLILIK TESTİ! NELERE BAKMALIYIZ? 

Vatandaşların bir uzman çağırmadan önce evlerini kontrol etmesi mümkün. Bunun için ilk bakılması gereken yerler kolon ve kirişler, zeminler ve duvarlar.

Kolon ve kirişler : Çatlak olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eksik ya da kesilen kolon varsa uzman çağrılmalıdır.

Zeminler : Zemini sert ve taş olan yapılar depreme dayanıklıdır. Su birikintisi içerisine, dolgu alanlara ya da çamurlu yerlere yapılan binalar risklidir.

Duvarlar : Çatlak olup olmadığına, duvarın inceliğine, yamulmalara bakılmalıdır.

Depreme karşı dayanıklı bina için incelenmesi gereken noktalar: Binanın yapısı, zemin durumu, onaylanan projeye uygunluk durumu, 
kiriş ve kolon durumu, binadaki rutubet durumu. 

EVİM SAĞLAM MI?

Türkiye​ bir deprem ülkesi ve belirli aralıklarda 7 ve üstünde yıkıcı depremler meydana gelebiliyor. Türkiye’de 8 bölgede deprem beklenirken bunların başında İstanbul depremi bekleniyor. Özellikle deprem riski sorgulama internet üzerinden yapılmakta ve birçok bina açısından detaylı bilgi alınabilmektedir.

Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile de giriş mümkün. Türkiye deprem tehlike haritası sayfasına buradan doğrudan bağlantı kurulur. Adres sorgulama linkine tıklamak suretiyle gerekli bilgileri buradan yazılabilir. İl ve ilçe ile beraber köy ya da mahalle üzerinden bilgiler eksiksiz bir şekilde yazılmalıdır.

Yeni depremler bekleniyor! Peki evim depreme dayanıklı mı, nasıl öğrenebilirim?

DEPREM DAYANIKLILIK TESTİNİ KİM, HANGİ KURUM YAPAR? 

Deprem dayanıklılık testi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından lisans verilen kuruluşlar, belediyeler ve özel kurumlar tarafından ücret karşılığında yapılmaktadır. Deprem dayanıklılık testi için gelen kişiler inceleme işlemlerinden sonra binanın taşıyıcı sistemine dayalı bir uygulama başlatırlar. Binanın genel durumu, zeminin analizi, binanın fay hatlarına olan yakınlığı detaylı olarak incelenir. Son olarak binadan karot ve parça alınarak inceleme başlatılır. Kısa süre içerisinde risk raporu elinize ulaşır.

Evinizde bir risk olduğunu düşünüyorsanız, bir deprem felaketi yaşanmadan önce mutlaka uzmanları inceleme için çağırmalı ve çıkan rapora göre binayı güçlendirme çalışmalarına gitmelisiniz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...