Tgrt Haber

Yeni hedef DAEŞ'in elindeki 'Rakka'

08 Eylül 2016 06:14
Yeni hedef DAEŞ'in elindeki 'Rakka'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD Başkanı Barak Obama'nın DAEŞ'in elindeki Rakka'ya ortak operasyon teklif ettiğini söylemesi dikkatleri bu kente çevirdi.

Yaklaşık iki yıldır DAEŞ'in elinde bulunan ve örgüt tarafından başkent ilan edilen Rakka, stratejik bir öneme sahip. Rakka Suriye'nin 14 valiliğinden biri. Ülkenin kuzeyinde Fırat nehri üzerinde bulunan kent Halep'e sadece 160 km uzaklıkta.

Rakka şuanda DAEŞ'in Suriye'de konrol ettiği bölgenin merkezi konumunda. Hatta terör örgütü burayı ilan ettiği sözde devletin başkenti olarak kabul ediyor. Bu bölgenin yönetiminde etkin olacak güçler, üçüncü güvenli bölge dediğimiz kısımdaki Suriyelilere ev sahipliği yapma olanağı bulacak. Yani Suriye'de başlayacak yeni toparlanma süreci buradan başlayacak.

Bölgede Şam rejimi ile birlikte hareket eden İran destekli Şii milis güçlerin de bu bölgeye ilgisi büyük. İran Rakka'nın kendi güdümündeki güçler tarafından kontrol altına alınmasının ve Tahran-Bağdat-Şam arasındaki Şii hattın muhafaza edilmesinin peşinde.

Tabii DAEŞ'in bertaraf edilmesi için Rakka'nın kurtarılması çok önemli. Rakka'dan sonra DAEŞ'in Musul'da sıkıştırılarak bertaraf edilmesi de beklentiler arasında. Musul'un kurtarılması için Irak ordusunun Musul çevresine yığınaklanması devam ediyor.

Kuzeyden peşmergenin de katılacağı çevreleme harekatıyla DAEŞ'in Musul içinde sıkıştırılıp imha edilmesi planlanıyor. Bu planın işe yaraması içinde DAEŞ terör örgütünün Suriye'deki destek noktalarını kesmek gerekiyor.

Bunun yoluda Rakka'nın bu örgütten tamamen temizlenmesine bağlı. Çünkü terör örgütü Rakka üzerinden Suriye'de Deyr Ez Zor ve diğer bölgelere ulaşma imkanı buluyor. Rakka'nın düşmesi örgütün Suriye'nin kuzeyi ve batısı ile bağlantısının kesilmesi anlamına geliyor.

Bu durum da başta lojistik destek olmak üzere DAEŞ'e yasal olmayan yollarla ulaşan yardımların kesilmesi anlamını taşıyor. Rakka'da 2010 yılında yapılan araştırmalara göre büyük bölümü sünni araplardan oluşan yaklaşık 900 bin civarında sivil yaşıyor.

Kentte türkmen ve diğer etnik kesimlerden de yaşayan azınlıklar var. Rakka'nın kurtarılması, bu kenti başkent ilan eden ve askeri gücünün önemli bir kısmını buraya yığmış olan DAEŞ için büyük bir psikolojik yıkım oluşturacak. Rakka'yı kaybetmesi durumunda DAEŞ'in Suriye'de tutunması da neredeyse imkansız hale gelecek.

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...