Yerli sprey aşı onayda
Burundan sprey şeklinde uygulanacak olan yerli nazal aşı için onay süreci başladı. Türkiye’nin ilk sprey yerli aşısı için gözler Türkiye İlaç ve Tıbbi cihaz Kurumu’ndan gelecek rapora çevrildi. O rapora göre aşının insan denemelerine başlanacak.
Türk bilim insanlarının koronavirüse karşı geliştirdiği ilk intrazanal aşıda geri sayım başladı. Burundan sprey şeklinde uygulanabilen aşı onaya gitti.
Sevindiren gelişmeyi Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank sprey aşının şırınga tipinin bir örneğini göstererek duyurdu. İntranazal aşının Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nda klinik deneylerinde başlandı
İNSAN DENEMELERİNE ONAY SONRASI BAŞLANACAK
Onay alındığı takdirde nisan ayında insanlı denemelere başlanacağını söyleyen Bakan Varank, "Tüm klinik aşamaların tamamlanması durumunda bu yeni aşının yıl içerisinde kullanıma sunulmasını da hedefliyoruz” dedi.
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’ndan gelecek rapora göre insan denemelerine başlanacak.
"10 BİN GÖNÜLLÜYE İHTİYAÇ VAR"
Bakan Varank, aşı çalışmalarında Faz 2 aşamasında 500, Faz 3 aşamasında ise 10 bin gönüllüye ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Sprey aşının MRNA ve inaktif aşı teknolojisinden farklı olduğunu söyleyen Bakan Varank, aşının protein temelli olarak tasarlandığını söyledi. Aşının burundan uygulandığını belirten Bakan Varank, “Aşı virüsün insanları enfekte ettiği yolu takip ettiği için bu teknolojinin virüsle mücadelede daha etkin olabileceği öngörülüyor” dedi.
Tüm denemeler başarıyla sonuçlanırsa, yerli sprey aşı bu yıl içinde kullanıma sunulacak.