Orman yangınına karşı dev ‘gönüllü ordusu’
Yaz mevsiminin gelmesi ile birlikte artış gösteren orman yangınlarına karşı mücadele etmek için gönüllü sayısı gün geçtikçe artıyor. Envanterinde 118 hava aracı, 5 bin 956 kara aracıyla yangına müdahale edilirken 20 bin TSK mensubu ve 104 bin gönüllü ordu ‘yeşil vatanı’ korumak için hazır bekliyor.
Türkiye yeşil vatanını korumak için gerek ekipman gerek ise sahada çalışacak insan gücünü arttırmak için çalışmalarını hızlandırdı. Yaz mevsiminde daha çok çıkan orman yangınına kısa sürede müdahale edilerek büyümeden kontrol altına alınması amaçlanırken Türkiye’nin sahip olduğu imkanları ve yapılan çalışmaları Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi Türkiye gazetesine anlattı.
YANGINA 3 AŞAMALI MÜDAHALE
Bakan Kirişçi yangınla mücadelede üç temel stratejinin uygulandığını söylerken şu ifadeleri kullandı;
Bunlar; yangınları çıkmadan önleme, hızlı bir şekilde kontrol altına alıp söndürme ve yanan alanların tekrar ormanlaştırılması. 21 bin Orman Genel Müdürlüğü personeline her yıl yangın sezonu öncesinde işbaşı eğitimleri, 4 bin 110 işletme şefi ve mühendise orman yangınlarıyla mücadele eğitimi, 150 yangın işçisine üst düzey yangın eğitimi ve 20 bin askeri personele temel yangın eğitimi veriliyor. 2019’da Gönüllülük Projesi başlatılmıştı. Geçen yıl 25 bin olan gönüllü sayısı, bu yıl 104 bine ulaştı. Proje kapsamında gönüllü vatandaşlara Türkiye genelindeki 30 bölge müdürlüğünde yangın önleme, söndürme ve rehabilite eğitimleri sunuluyor. Bu yıl ayrıca 30 bölgede toplam mevcudu 462 kişi olan ve 36 timden oluşan ORKUT ekibi kuruldu. Yangında ulaşılması zor bölgelere ilk müdahaleyi özel eğitimlerden geçen bu ekip yapıyor. Türkiye genelinde 4 bin 580 yangın havuzu ve göleti bulunuyor. Toplam 220 bin kilometre uzunluğundaki orman yollarının bakımı sürekli yapılıyor. Bunun yanı ısıra 56’sı insansız, 126 akıllı kule olmak üzere toplam 776 yangın gözetleme kulesinin bakımı ve onarımı tamamlandı.
HAVA GÜCÜ 118 ARAÇ
Bu yıl 20 uçak, 55 su atar helikopter, 8 insansız hava aracı ile orman yangınlarına müdahale ediliyor. Gelişen hava gücümüzle birlikte su atma kapasitemizi de geliştirdik. 2021 yılında 154 ton olan anlık su kapasitemizi 2022 yılında tam iki kat arttırarak, 302 tona çıkardık. Tüm bunların yanı sıra, Milli Savunma Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığından 2 uçak, 25 su atar helikopter, 1 insansız hava aracı da rezerv güç olarak bekliyor. Yönetim araçlarımızla birlikte bu sene toplam hava gücümüz 118 adede ulaştı. İHA’larla 2020 yılında 234 adet yangın, 2021 yılında 732 adet yangın tespit edildi. Karadan da 1350 arazöz, 692 iş makinesi, 2270 ilk müdahale aracı ile yangınlara müdahale ediyoruz. Bunun yanı sıra Kara Yolları Genel Müdürlüğü ve Devlet su İşlerinden, 185 dozer, 12 su tankeri, 25 greyder, 1193 ekskavatör, 229 treyler ihtiyaç halinde ekiplerimize destek vermek üzere rezerv kara gücümüz olarak hazır bulunuyor.
Tüm bu araç gereç ve donanımlara ilaveten, meteorolojik erken uyarı sistemi, orman yangınları izleme sistemi, yangınlarla ilgili pek çok dinamiği analiz etmeyi sağlayan ARZ sistemi, Karar Destek Sistemi, Yangın Yönetim Sistemi, Yangın Görev sistemi, Araç Takip sistemi gibi yazılımlarla da yangınlarla daha etkili mücadele ediliyor.
KUNDAKLAMA VAKALARI AZALIYOR
Son 10 yılda ortalama 71 kundaklama vakasının yaşandığını belirten Bakan Kirişçi, söyle konuştu:
Bu rakam hızla azalıyor, 2021’de kundaklama vakaları 8’e indi. Bu yıl 104 bin hektar alanda orman yenileme çalışması hedefledik. Haziran itibarıyla bunun yüzde 70’inden fazlası tamamlandı. Yılsonuna kadar tamamı bitirilmiş olacak. Bu alanlar 3-5 yıl içerisinde tekrar yeşil örtüye kavuşacak