Tgrt Haber

Yonca tarlasında bin 400 yıllık mozaik

01 Eylül 2016 16:27
Yonca tarlasında bin 400 yıllık mozaik

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yonca ekilen tarladaki kaçak kazıda ortaya çıkan villa olarak değerlendirilen kitabe, insan ve çeşitli hayvan figür ve motiflerinin yer aldığı bin 400 yıllık tarihe sahip taban mozaiği koruma altına alındı.

Konya’nın Beyşehir ilçesinde yonca ekilen tarladaki kaçak kazıda ortaya çıkan villa olarak değerlendirilen kitabe, insan ve çeşitli hayvan figür ve motiflerinin yer aldığı bin 400 yıllık tarihe sahip taban mozaiği koruma altına alındı.

İlçe merkezine yaklaşık 30 kilometre uzaklıktaki Yunuslar Mahallesi’nde yaklaşık bin 400 yıllık tarihe sahip taban mozaiğinin ortaya çıkarılmasının ardından alanın tam olarak gün yüzüne çıkarılması için Konya Müzeler Müdürlüğü tarafından başlatılan arkeolojik çalışmaların devam ediliyor.

Konya Müzeler Müdürü Yusuf Benli, 60 metrekarelik alanda yürütülen çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Söz konusu adreste, 2015 yılının Aralık ayı içerisinde kaçak kazı yapıldığına yönelik bir ihbar üzerine harekete geçtiklerini ve alanı değerlendirmeye aldıklarını belirten Benli, “Müteakibinde Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nden izin alındıktan sonra aynı tarihlerde küçük bir tespit çalışması yapıldı. Bu çalışmayla birlikte bugünkü alan ortaya çıkarıldı” dedi.

"BURAYI BİR VİLLA OLARAK DÜŞÜNMEKTEYİZ"

2016 yılına gelindiğinde bakanlığın izni ile söz konusu alanda başlayan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Benli, “Burası Konya-Beyşehir arasında, Konya merkeze 60, Beyşehir ilçe merkezine 30 kilometre uzaklıkta Yunuslar Mahallesi’nin merkezinde bir alan. Aynı zamanda burası Bağırsak Deresi’nin geçiş veyahut başlangıç noktası veya bitiş noktası diyebiliriz. Hem gelişte hem gidişte söyleyebiliriz. Bu alanda sanki bir Sultan 2. Kılıçarslan ile ilgili, bir Miryokefalon Savaşı ile ilgili bilgi de bulunmaktadır. Tabii bu alan aslında hem geçiş boğazları açısından önemli bir merkez; burada yapmış olduğumuz bu çalışma esnasında, kaynaklarda ‘Konan’ diye bir isim geçmektedir. Buradaki kapı ağzındaki satır, hemen üst kısmında ise bir satırlık bir kitabesi bulunmaktadır. Muhtemelen burayı bir villa olarak düşünmekteyiz. Tabii kazı devam ettiği sürece farklı şeyler çıkabilir. Mekanların kullanım farklılıkları da ortaya çıkabilir ama şu anki olaya bakıyoruz. Konya Bölgesi’nde mozaik elbette var ama ilk defa Konya Bölgesi’nde böyle bir figürlü, bu kadar güzel bir mozaik tespit edilmiş oldu. Bunların tamamı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bildirildi. Şu anda ise diğer mekanlarla ilgili çalışmalar devam etmektedir” dedi.

"ALANDA FARKLI VE BÜYÜK BİR SAHNE VAR"

Çalışma yapılan alanda farklı ve büyük bir sahne olduğuna da dikkat çeken Benli, “Şimdi tabii farklı bir sahne var burada, büyük bir sahne var. Ortada çok büyük bir vazo, vazodan çıkan kuru dallar. Kenardan başlarsak, kenarda önce dalga motifleri, daha sonra ise yine yapraklar içerisinde balık, vazo, bereketi simgeleyen nar, diğer motifler onu takip ediyor. Orta kısma geldiğimiz zaman ortada bir vazo, vazonun çok büyük dalları devam ediyor. Vazonun hemen sağında ve solunda bölgenin hayvanları diyebileceğimiz dağ keçileri ve ceylanlar resmedilmiş. Üst tarafta bir keklik, hemen yanında ise kafesli bir akbaba kuşu, iki tane aslanın farklı bir şekilde resmedilmiş olması. Özellikle ana konuyu tema eden aslanla savaşan bir savaşçının mızrağı ile birlikteliğini konu almaktadır. Üst tarafında ise iki tane tavus kuşu bulunan bir vazodan, su içiyor bunlar. Tabii bunlar daha çalışılarak ortaya çıkacak, daha yeni bir çalışma. Tabii en büyük şansımız çok az bir tahribat bulunmakta bu alanda. Önümüzdeki günlerde de müdürlüğümüzün restorasyonu tarafından sağlamlaştırma çalışmaları yapılacak. Yaklaşık bir haftadır burada çalışmaktayız. İşçilerimiz var, ileri günlerde Beyşehir Belediyesi’nden de destek isteyeceğiz işçi hususunda. Tabii bu alan biraz daha dikkatli bir şekilde kazıp, hemen bitirip, gerekli koruma önlemlerini alıp, ne yapıp, nasıl proje üreteceğimizi gelecek adına karar vermemiz gerekiyor” diye konuştu.

"KAZI ÇALIŞMALARI YÜRÜTÜLEN SAHA KORUMA ALTINA ALINDI"

Benli, mülkiyeti bir şahsa ait olan alanda kamulaştırma için de gerekli çalışmalara başlandığını belirtti. Kazı çalışmaları yürütülen sahanın bölgeye yerleştirilen güvenlik kameraları ve tahsis edilen bir güvenlik görevlisi ile koruma altına alındığını da ifade eden Benli, Beyşehir bölgesinin tarihi Eşrefoğlu Camisi, Eflatunpınarı ve Fasıllar gibi tarihi mirası ile turizm potansiyeli çok yüksek olan bir yerleşim olduğuna dikkat çekti. Eşrefoğlu Camisi ve Eflatunpınar’ın UNESCO’nın dünya kültür mirası aday listesinde yer aldığını da hatırlatan Benli, çalışma yapılan alanı da turizm açısından Beyşehir’in yeni kazancı olarak değerlendirilebilecek bir değer olarak düşündüklerini sözlerine ekledi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...