Tgrt Haber

Yunanistan'da F-16 satışı paniği arttı, ABD'nin 'Türkiye' cevabı hüsrana uğrattı

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Kathimerini
17 Aralık 2022 14:22 - Güncelleme : 17 Aralık 2022 14:41
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Türkiye önemli bir NATO müttefiki" demişti.

Yunanistan'da Türkiye'ye F-16 satışına ilişkin korku zirve yaptı. Kathimerini gazetesi, ABD tarafında olumlu gelişmelerin yaşandığı F-16 satışına ilişkin ABD'li bir sözcünün "ABD, NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğine değer veriyor. ABD ve Türkiye uzun yıllara dayanan ve derin savunma ilişkilerine sahip. Washington, Türkiye'nin NATO'da müşterek çalışmayı sürdürmesine öncelik veriyor" ifadelerine değinerek hayal kırıklığını yazdı.

ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, "Türkiye önemli bir NATO müttefiki" demişti.

ABD’nin Türkiye’ye F-16​ satışını durdurmak için her yolu deneyen ancak bir türlü başarılı olamayan Yunanistan’ı korku sardı. Türkiye​, bir süredir NATO​'da müşterek görevlerde bulunduğu ABD​'den 40 adet yeni F-16 jeti ve 80 adet modernizasyon kiti satın almak istiyor. Görüşmeler sürerken ABD'nin Türkiye'ye F-16 savaş uçakları satmasını bazı şartlara bağlamak için Yunanistan​ sık sık hamleler gerçekleştirdi. Ancak Yunanistan başarılı olamayan ve büyük bir hayal kırıklığına uğrarken Aralık ayının ilk haftasında Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'ndan (NDAA) çıkarıldı. Yasa dün ise ABD Senatosu'ndan geçti. 

YUNAN LOBİLERİ HALEN AKTİF 

Türkiye, Yunanistan ve ABD üçgeninde F-16 krizi yeni boyutlara taşındı. ABD'nin F-16'ları Türkiye'ye satış için kısıtlayıcı maddeleri kaldırmasının ardından, Yunanistan ise bu durumu engellemeye yönelik adımlar atmaya çalıştı. ERT muhabiri Lena Argyris'in bildirdiğine göre, Washington ile Ankara arasındaki F16'lar için teknik görüşmeler tamamlandı ancak Yunan lobisi F-16 satışına engel olmak konusunda ısrarcı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA 

Türk düşmanı olarak bilinen Bob Menendez yine skandal sözlerle satışı engellemeye çalışacağını vurguladı. Yunan basını bunu "Uluslararası satışlar konusunda son söz Kongre'ye aittir ve Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Senatör Menendez, böyle bir gelişmeyi engelleme niyetini defalarca ifade etmiştir" sözleri ile gündemine taşıdı. ERT tarafından bildirilen habere göre, ABD Dışişleri Bakanlığı, "politikamıza dayanarak, önerilen savunma transferleri hakkında Kongre'ye resmi olarak iletilinceye kadar kamuoyuna yorum yapmıyor veya onaylamıyoruz" ifadeleri kullanıldı. 

ABD, TÜRKİYE’Yİ TERCİH ETTİ 

Kathimerini gazetesinde yer alan haberde ise ABD'den konuya ilişkin yapılan açıklamada "ABD, NATO müttefiki Türkiye ile işbirliğine değer veriyor. Amerika Birleşik Devletleri ve Türkiye'nin uzun süredir devam eden ve derin ikili savunma bağları var ve Türkiye'nin NATO'da birlikte çalışabilirliğini sürdürmesi bir öncelik olmaya devam ediyor" ifadeleri yer aldı.

Milla Savunma Bakanı Hulusi Akar, F16 satışını kısıtlayan maddelerin ABD savunma bütçesini içeren tasarıdan çıkarılmasına ilişkin, "Olumlu yaklaşımlara bağlı olarak artık ABD'den somut adımlar bekliyoruz." demişti.

"TÜRKİYE İLE GÜVENLİK İŞBİRLİĞİ ÖNEMLİ"

F-16 kararının hemen ardından ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price, günlük basın toplantısında "Türkiye elbette önemli bir NATO müttefiki. Önemli bir güvenlik ortağı. Savunma kapasitelerimizin entegre edilmesi ve Türkiye'nin karşı karşıya bulunduğu dikkate değer tehditlerle başa çıkmak için ihtiyaç duyduğu şeylere sahip olmasını istiyoruz. Hiçbir NATO müttefiki kendi topraklarında Türk müttefiklerimizden daha fazla terör saldırısına maruz kalmamıştır. Dolayısıyla, güvenlik işbirliği bizim için son derece önemli” demişti. 

Kaynak: Kathimerini
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...