Zorunlu trafik sigortasında sürücülere iyi haber
Hazine Müsteşarlığı, son dönemde yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında tüm riski sürücülere yüklediği belirtilen maddeyi değiştirdi.
Hazine Müsteşarlığı'nın ilgili değişikliği, "Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk sigortası Genel Şartlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Genel Şartlar" başlıklı tebliğ ile Resmi gazete'de yayımlandı.
Tebliğ ile, Genel Şartlar'ın 3. Maddesi'nin "b" bendinde daha önce "veya trafik kurali ihlali" olarak belirlenen ve tazminatın sigortalı sürücüye "rücu edilmesinin" yolunu açan koşulu, "trafik kurallarının ağır kusur ile ihlali" olarak, şu şekilde değiştirildi:
“b) Tazminatı gerektiren olay, aracın ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip ya da ehliyetine geçici/sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi veya trafik kurallarının ‘ağır kusur ile ihlali’ sonucunda meydana gelmiş ise...”
Tüsoder Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay uyarmıştı
Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Sigorta Komisyonu Başkanı Taner Çağatay, hafta başında DHA'ya yaptığı açıklamada, sigorta şirketlerinin, son dönemde yüksek orandaki prim artışlarıyla gündeme gelen zorunlu trafik sigortasında "tüm riski sürücülere yüklediklerini" savunmuş ve şöyle demişti:
“Yüksek zamların yanında, sigorta şirketleri ödemiş oldukları hasar bedelleri ve tazminatları kazaya karışan kusurlu sürücüden tahsil edebilecekler. Kazaların neredeyse tamamına yakınının trafik kural ihlali ile oluştuğu biliniyor. Yapılan değişiklikteki ‘veya trafik kural ihlali sonucunda meydana gelmiş ise’ ibaresi sigorta şirketlerine rücu hakkı tanıyarak trafik kazalarında oluşan hasarların büyük bölümünün kusurlu sürücüden tahsil edilmesine imkan tanıyor. Bu düzenleme yürürlükteyken sigorta şirketleri alkollü, ehliyetsiz, kasıtlı veya ağır kusurlu sürücüler dışında, basit kural ihlali nedeniyle oluşan kazalarda yüklendikleri riski de sürücüye rücu ederek geri alabilecekler. Üstendikleri riskin büyük bölümünü sürücülere yüklemiş olan sigorta sektörünün trafik sigorta poliçelerine yapmış oldukları fahiş zam sigorta şirketlerinin kendilerini çift yönden güvenceye aldıklarını gösteriyor."
Değişiklik olmasaydı Tüsoder yargıya gidecekti
Söz konusu maddelerin "ucu açık" olduğunu vurgulayan Çağatay, "Dalgınlıkla kırmızı ışık ihlali, hız sınırının aşılması, öndeki araç mesafesinin korunması ihlali gibi durumlar sigorta şirketinin hasarı ödememesi veya üstlendiği tazminatı hatalı sürücüden istemesi için bir neden teşkil edebilir" uyarısında da bulunmuş ve "gerekirse konuyu yargıya taşıyarak trafik kural ihlalinde sürücüye rücu edilmesine dair cümlenin iptalini isteyeceklerini" söylemişti.