Bolivya'da istifa eden Devlet Başkanı Evo Morales'in liderliğini yaptığı Sosyalizm Hareketi (MAS) partisinin yeni adaylarla devlet başkanlığı seçimlerinde yarışacağı açıklandı.
Birleşmiş Milletler (BM) büyük bir siyasi kriz ve şiddet dalgasından geçen Bolivya'da taraflar arasında diyalog oluşturmayı deniyor.
Bolivya’da ordunun darbe tehdidi üzerine istifa edip ülkeden ayrılan devrik devlet başkanı Evo Morales yanlıları, yeniden sokağa indi. Geçici devlet başkanı Jeanine Anez’in istifasını isteyerek geçici devlet başkanına 48 saat süre tanıyan göstericiler, Anez’in istifa etmemesi durumunda tüm yolları kapatma tehdidinde bulundu.
Bolivya'da insan hakları ihlalleri konusunda çalışan resmi denetçi Pueblo, şiddet olaylarında, 23 kişinin öldüğünü, 8'i gazeteci, 56'sı polis, 715 kişinin de yaralandığını duyurdu.
Bolivya'da istifa eden Devlet Başkanı Morales'in partisi Sosyalizm Hareketi (MAS) milletvekilleri, seçim tarihi belirlemek için parlamentoda oturum düzenleyeceklerini duyurdu.
Bolivya’da, güvenlik güçlerinin operasyon başlattığı Cochabamba vilayetine bağlı Sacaba kentindeki çatışmalarda 4 kişi öldü. Ülkede devam eden şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 18'e yükseldi
Bolivya'da devlet başkanlığı görevinden ayrılmak zorunda kalan Evo Morales, BM ve Papa Franciscus'un ülkesindeki kriz ile ilgili ara buluculuk yapması yönündeki arzusunu dile getirdi.
Bolivya'da devam eden protesto ve şiddet olaylarında ölenlerin sayısı 9’a yükseldi.
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, "ABD, ülkesini demokratik bir sürece ulaştırmak için sorumluluk alan Bolivyalı Senatör Jeanine Anez'i takdir etmektedir." dedi.
Bolivya'da istifa eden Devlet Başkanı Morales, Senato Başkan Yardımcısı Anez'in geçici devlet başkanı ilan edilmesine ilişkin, "Tarihin en sinsi ve kötü darbesi yapıldı." ifadesini kullandı.
Bolivya'da muhalefetin sokak gösterileri ve ordunun baskısıyla Devlet Başkanı Evo Morales'in istifa etmesinin ardından, ülkeyi 90 gün içinde erken seçime götürecek geçici devlet başkanı belli oldu.
Dışişleri Bakanlığı, Bolivya'nın bazı kentlerinde yer yer şiddet de içeren kitlesel eylemler nedeniyle Türk vatandaşlarına seyahat uyarısı yaptı.
Bolivya'da, ordunun istifasını talep etmesinin ardından devlet başkanlığı görevini bırakan Evo Morales yanlıları ile muhalefet destekçileri sokak gösterileri düzenliyor.
Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Bolivya’da Devlet Başkanı Evo Morales’in istifasıyla sonuçlanan gelişmelerin endişeyle takip edildiği belirtildi.
Evo Morales, asker ve polisin tehditvari istifa çağrılarına daha fazla dayanamadı. Bolivya Devlet Başkanlığı görevinden istifa etti. Morales'in istifasını takiben Başkan Yardımcısı Alvaro Marcelo Garca Linera da istifasını sundu. Morales, istifa konuşmasında, ülkedeki kargaşa ve huzursuzluğun Pazar akşamından itibaren sona ereceğini umduğunu dile getirdi.
Bolivya Silahlı Kuvvetleri Genel Kurmay Başkanı Williams Kaliman, okuduğu bildiriyle Devlet Başkanı Evo Morales'in istifasını istedi. İstifasını açıklayan Morales, "Benim yükümlülüğüm barış aramaktır" ifadelerini kullandı. Bolivya'da 20 Ekim'de düzenlenen ve Morales'in yüzde 47,8 ile kazandığı seçimlerin ardından ülke geneline yayılan protesto gösterileri başlamıştı.
Bolivya'da geçen ay düzenlenen devlet başkanlığı seçimini ilk turda kazanan Devlet Başkanı Evo Morales'in "hile" yapıldığı iddiasıyla seçimleri yenilenme kararı almasının ardından, muhalif Carlos Mesa, Morales istifa edene kadar gösterilerin devam edeceğini açıkladı.
Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, 20 Ekim’de yapılan genel seçimlerin ardından başlayan protestolar nedeniyle yeni seçim kararı aldığını açıkladı.
Bolivya'da Devlet Başkanı Evo Morales'in kazandığı seçimlerde hile yapıldığı iddiasıyla başlayan gösterilerin sürdüğü ülkede, polisler bazı kentlerde muhalif protestocuların yanında yer aldı.
Şili'de günlerdir süren ve çok sayıda insanın ölümüne neden olan protestolar devam ederken Bolivya'da da devlet başkanlığı seçimleri sonrasında başlayan gösterilerde 2 protestocu silahla vurularak öldü.