Biri bitti diğer başladı! Şangay'da panik dalgası
Yaklaşık iki ay boyunca pandeminin en yoğun şekilde yaşandığı Çin’in en yüksek nüfuslu şehri Şangay’da ikinci kez karantina kararı alındı. 2,7 milyon kişi karantinaya alınıp testten geçirilecek.
Tüm dünyayı 2 yılı aşkın süredir pençesine alan Covid-19'un kaynağı Çin’in Şangay şehrinde ikinci kez karantina kararı alındı. Yaklaşık 2 aydır karantina altında kalan ve geçen hafta yasakların kaldırıldığı Şangay’ın Minhang bölgesinde 2,7 milyon kişi karantinaya alınıp testten geçirilecek. Karantinanın ne kadar süreceği konusunda net bir bilgi verilmedi. 'Sıfır-Kovid' politikası kapsamında aldığı katı kararlarla gündemden düşmeyen Çin'de insnalar bu kararlara isyan etmişti.
2.7 MİLYON KİŞİ EVLERE
Bölge yetkilileri 2,7 milyon kişiye ev sahipliği yapan güneybatı Minhang bölgesinin Cumartesi sabahı "kapalı yönetim" altına alınacağını ve tüm sakinlerin test edileceğini açıkladı. Şanghay'da bugün semptom göstermeyen 9 yeni vaka daha bildirildi.
Açıklamada karantina için belli bir süre verilmemesi bu karantinanın da diğerleri gibi uzun süreceği yönünde endişeleri artırdı. Ayrıca test sonuçlarının pozitif çıkması durumunda ne tür önlemler alınacağı konusu da net değil.
MASKE ZORUNLULUĞU SÜRÜYOR
Şanghay'da geçen hafta iki ay süren tecrit uygulaması sonlandırılmıştı. Kararın açıklanmasının ardından maske zorunluluğunun devam ediyor. Halka toplanmaktan uzak durmaları ve aşı yaptırmaları yönünde sık sık uyarılar yapılıyor.
1 Nisan'da başlayan katı kısıtlamaların kaldırılmasıyla şehir yavaş yavaş normal hayata döndü. İnsanlar ofislerinde çalışmaya döndü, kent sakinleri metro, otobüs gibi toplu taşıma araçlarını kullanıyor. Ancak kentte restoranlar halen açık değil. Yeni gelen karantina kararı bu yöndeki umutları şimdilik suya düşürdü.
ÇILDIRTAN KARANTİNA
Çin'in uyguladığı sıkı karantinalar kent sakinlerini adeta çıldırttı. İki ay boyunca insanlar evlerine kapandı ve Kovid hastalarının kapılarına elektronik alarmlar yerleştirilmişti. İnsanların sıkı karantina önlemlerinden bıkmasıyla isyan dalgası başladı, yerel halk kendilerini karantina merkezlerine götürmek isten güvenlik güçleri ile çatıştı.