Hollanda'da yapılan bir araştırmaya göre, burunlarını karıştıran sağlık çalışanlarının Covid-19'a yakalanma olasılığı daha yüksek olduğunu ortaya koydu.
Hollanda'da yapilan bir arastirmaya göre, burunlarini karistiran saglik çalisanlarinin Covid-19'a yakalanma olasiligi daha yüksek ve bu aliskanligin yarattigi enfeksiyon riski konusunda bilgilendirilmeleri gerekiyor.
Arastirmada 219 katilimcidan, burnunu karistirdigini kabul edenlerin yüzde 17'sinin Covid-19 testi pozitif çikarken, burnunu karistirmadigini söyleyenlerde bu oran yüzde 6. Hollandali arastirmacilar, virüsün yayilmasinda burun karistirmanin rolünün hafife aliniyor olabilecegini söylüyor.
Ayrica erkeklerin ve gençlerin bu aliskanligi kabul etme oraninin daha yüksek oldugu bulundu. Hollanda'daki iki üniversite tip merkezindeki saglik çalisanlari arasinda 2020'de yapilan anket, katilimcilarin çogunlugunun (yüzde 85) ara sira da olsa burunlarini karistirdiklarini ortaya koydu. Verilere göre, en sik burun karistiranlar doktorlar (yüzde 95). Doktorlari, destek personeli (yüzde 86) ve hemsireler (yüzde 80) izliyor.
Independent'ta yer alan habere göre ayni zamanda, personelin üçte biri tirnaklarini yedigini kabul etti. Ancak verilere göre bu, Covid-19'a yakalanma olasiligini artirmiyor. Arastirmacilar, bunun tükürügün koruyucu etkisinden kaynaklaniyor olabilecegini belirterek, virüsün vücuda agiz yoluyla girmedigini gösterdigini söylüyor. Ayrica arastirmaya göre, sakalli ya da gözlüklü olmak Covid-19'a yakalanma riskini artirmiyor. Ancak maskeyi dogru sekilde takmak olumsuz etkiliyor olabilir.
Arastirmacilar, burnun koronavirüsün vücuda girmesi için ana yol oldugunu, bu nedenle burun karistirmanin ellerdeki virüsü dogrudan buruna sokarak enfeksiyonu kolaylastirabilecegini söylüyor. Burun karistirma aliskanligi, virüsün diger insanlara daha kolay yayilmasi anlamina da gelebilir.