Tgrt Haber

CDC'den Covid-19 aşısı açıklaması, tartışmalara son noktayı koydu  

18 Temmuz 2022 14:21 - Güncelleme : 18 Temmuz 2022 14:35
CDC'den Covid-19 aşısı açıklaması, tartışmalara son noktayı koydu  

Tüm dünyada Koronavirüs yeniden yükselişe geçti. Dünya şimdi de yaklaşık 3 yıldır hayatımızda olan Koronavirüs’ün Omciron varyantının alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 vaka sayılarını artırırken CDC’de önemli bir açıklama geldi. 

Yaklaşık 3 yıldır hayatımızı zindan eden Koronavirüs​ yeniden yükselişe geçmiş durumda. Omciron varyantının alt varyantı BA.5, dünyadaki vaka sayılarını artırıyor. Daha bulaşıcı ancak daha az öldürücü Omicron varyantından sonra pek çok ülke gevşeme kararı alırken virüsün bir kez daha kendini hatırlatması tedirginliği artırıyor.  Küresel çapta uzmanlar, pandemide yeni bir dalganın yaşanabileceği ve Covid-19​ ile mücadelenin henüz sona ermediği uyarısını yineliyor.

KRİTİK ÖNEME SAHİP 

Dünya genelinde BA.5 alarmı sürerken aşılar ile ilgili dikkat çeken iki gelişme yaşandı. ABD'deki Yale Halk Sağlığı Okulu'nda yapılan araştırma ile aşıların koruyuculuk süreleri mercek altına alındı. ABD'li bilim insanları Moderna, Pfizer, Johnson & Johnson veya Oxford-AstraZeneca aşılarını olan kişilerdeki enfeksiyon olasılığını ölçtüler. Araştırmacılar Koronavirüs aşılarının korumasının 'kısa ömürlü' olduğu ve bu nedenle takviye dozların gerekliği olduğu sonucuna ulaştı. Sonuçları PNAS dergisinde yayınlanan araştırmada 'aşılarımızın sürekli güncellenmesi kritik önem taşıyor' denilerek takviye dozların önemine vurgu yapıldı.

AŞININ FAYDASI KANITLANDI

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) yayınladığı veriler ise aşı​ tartışmalarına son noktayı koydu.  CDC yayınladığı son raporu ile aşının net faydasını bir kez daha gözler önüne serdi. CDC aşılanmamış kişilerin Koronavirüsten ölme olasılığının 9 kat daha fazla olduğunu açıkladı. Johnson & Johnson aşısı incelendiğinde her 100 bin kişide 0.23 ölüm görüldü. Bu oran aşısız yada yakviye doz olmayanlarda 1.6 olarak saptandı.

Bu araştırma ile aşı karşıtlarının aşıların ölümlerde bir etkisi olmadığı iddiası çürütülmüş oldu.

Kaynak: PNAS
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...