Tgrt Haber

‘Covid’i geçirdim’ demeyin! Bu belirtiler 2 yıl sonra başlıyor!

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Lancet Psychiatry
18 Ağustos 2022 13:40 - Güncelleme : 18 Ağustos 2022 13:54
‘Covid’i geçirdim’ demeyin! Bu belirtiler 2 yıl sonra başlıyor!

Dünyanın topyekun mücadele ettiği Covid-19’un etkileri sanıldığından daha uzun sürüyor. Oxford Üniversitesi tarafından yapılan son araştırma virüsün bazı belirtilerinin 2 yıl sonra çıktığını ortaya koydu. 

Dünya yaklaşık 2 buçuk yıldır Covid-19’un pençesinde… Oxford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırma, Covid-19’un semptomlarının hastalığa yakalandıktan 2 yıl sonra ortaya çıktığını ortaya koydu. Araştırmaya göre Covid-19​ geçirenlerde,  2 yıl sonra bilinç bulanıklığı, Demans​ ve epilepsi​ gibi rahatsızlıklar diğer rahatsızlıklara göre daha yaygın görülüyor. 

Araştırma kapsamında çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) olmak üzere 1 milyon 250 bin kişi üzerinde yapıldı. Covid geçirdikten iki yıl sonra 14 farklı hastalığın görülme riskleri incelendi. Daha sonra bu sonuçlar, iki yıl önce farklı bir solunum yolu enfeksiyonu geçiren 1,25 milyon kişinin sonuçlarıyla kıyaslandı.

Covid geçirenlerde görülme sıklığı artan hastalıkalr:  

-65 yaş üstü yetişkinlerde demans, felç ve bilinç bulanıklığı,

-18-64 yaş arası yetişkinlerde bilinç bulanıklığı,

-Genel görülme riski düşük olmasına rağmen çocuklarda epilepsi ve psikotik bozukluklar. 

ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA 

Araştırmaya göre Covid-19 geçiren çocuklar da risk altında… Başka bir solunum yolu enfeksiyonu geçiren çocukların 2 yıl sonra epilepsi geliştirme riski 10 binde 130'ken, Covid sonrası bu olasılık 10 binde 260'a yükseldi. Çocukların psikotik bir bozukluk geliştirme riskleri de Covid'den sonra 10 binde 18'e yükseldi. 

 Covid'den iki yıl sonra görülme sıklığı azalan hastalıkları:

-Çocuklarda ve yetişkinlerde anksiyete ve depresyon,

-Yetişkinlerde ise psikotik bozukluklar.

'UZUN COVİD' OLARAK TANIMLANMIYOR

Oxford Üniversitsi Psikiyatri Departmanı'ndan Prof. Paul Harrison, Covid'den 2 yıl sonra bile demans ve hastalık nöbetleri gibi rahatsızlıkların daha sık gözlemleniyor olmasını "endişe verici" olarak tanımladı.  Ancak anksiyete ve depresyonun Covid'den sonra çocuklarda görülmezken yetişkinlerde "kısa süreli" olmasını " iyi haber" olarak yorumladı.

Lancet Psychiatry dergisinde yayımlanan çalışma için araştırmacılar enfeksiyondan iki yıl sonra yeni tanı konan kişilerin sayısını incelediler. Araştırmacılar, bilinç bulanıklığı olarak bilinen hafıza ve konsantrasyon sorunlarının tipik bir semptom olduğu "uzun Covid" tanımlanmasını kullanmayı tercih etmediler.

"YAŞADIĞIMIZ SÜREÇ İLE BAĞLANTILI OLABİLİR"

University College London'dan Dr Jonathan Rogers ve Prof Glyn Lewis, çalışmanın "özellikle araştırılması gereken bazı klinik sonuçları" vurguladığını söyledi.  Cambridge Üniversitesi'nden Prof David Menon, Covid nedeniyle hastanede kalmanın etkisinin "20 yıllık yaşlanmaya (50 ile 70 arası) eşit" olduğunu söyledi. Liverpool Tropikal Tıp Okulu'nda fahri profesör olan Paul Garner, Covid pandemisinin insanların hayatlarını çok farklı yönlerden değiştirdiğini söyledi.

 

Kaynak: Lancet Psychiatry

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...