Tgrt Haber

Bilim insanları açıkladı: Omicron yüzeylerde daha uzun süre yaşıyor

07 Şubat 2022 16:58
Japon araştırmacılar, Omicron varyantının yüzeylerde diğer varyantlara kıyasla daha uzun süre yaşadığını buldu.

COVID-19’un yaygın varyantı Omicron hakkında yeni bir bilgi daha ortaya çıktı. Bilim insanları, Omicron’un diğer varyantlara kıyasla yüzeylerde daha uzun süre durduğunu açıkladı.

Japon araştırmacılar, Omicron varyantının yüzeylerde diğer varyantlara kıyasla daha uzun süre yaşadığını buldu.

Koronavirüs pandemisinin başından bu yana insanlar virüsün en çok nasıl bulaştığı konusunda tartışıyor. Bu konuda Dünya Sağlık Örgütü, COVID-19 bulaşının çoğunlukla kişisel temas ve havasız veya kalabalık alanlardaki aerosoller (hava damlacıkları) yoluyla gerçekleştiğini söylüyor. Ancak DSÖ, virüslü yüzeylere dokunan insanların ellerini gözlerine, burnuna veya ağzına sürdüklerinde enfekte olabileceğini de kabul ediyor.

Koronavirüs pandemisinin ilk aylarında pek çok insanın marketten aldığı ürünlerin ambalajlarını çamaşır suyuyla yıkadığını duyduk. Çeşitli bilimsel çalışmalarda koronavirüsün yüzeylerde uzun süre yaşayamadığı, bu nedenle ambalajları yıkamanın gereksiz olduğu aktarıldı. Ancak zamanla azalan bu hassasiyet yeniden artabilir.

OMICRON, 193 SAAT YAŞIYOR MU?

Bilim insanları, Omicron mutasyonunun diğer varyantlara oranla yüzeylerde daha uzun süre yaşadığını açıkladı. Japon araştırmacıların çevrimiçi olarak yayınladığı ve henüz onaylanmayan bir çalışma, SARS-CoV-2 virüsünün cilt ve plastik üzerinde ne kadar süre hayatta kaldığını gösteriyor.

Bilim insanları açıkladı: Omicron yüzeylerde daha uzun süre yaşıyor

Ekip, virüsün Wuhan türü ile varyantlar (alfa, beta, gama, delta ve omicron) arasındaki hayatta kalma farklılıklarına odaklanıyor. Araştırmacılar, SARS-COV-2 varyantlarının, orijinal Wuhan suşundan iki kat daha uzun süre deri ve plastik üzerinde hayatta kalabildiğini açıkladı. Omicron varyantının plastik üzerinde 193,5 saat ve cilt üzerinde 21.1 saat hayatta kaldığı bulundu.

Bununla birlikte, çalışmanın eksik yönleri de vurgulandı. En önemlisi laboratuvardaki hayatta kalma sürelerini gerçek dünyadaki hayatta kalma sürelerine genellenmesi. Ayrıca çalışmanın son derece kontrollü laboratuvar koşulları altında tamamlandığını da belirtmekte fayda var. Gerçek dünya koşullarının (sıcaklık ve nem gibi) daha sert ve daha değişken olacağını ve bu durumun virüsün hayatta kalma sürelerini önemli ölçüde azaltabileceğini söyleyebiliriz.

DEZENFEKTANLAR VİRÜSÜ ÖLDÜRÜYOR

Çalışmanın ikinci önemli bulgusu ise dezenfektanların Omicron'a karşı ne kadar etkili olduğu. In vitro (laboratuvar ortamındaki test tüplerinde) Omicron varyantının, dezenfektanlara karşı Wuhan suşundan biraz daha dirençli olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacıların laboratuvardaki insan derisi üzerinde yaptıkları bir analiz, suş ne olursa olsun, 15 saniyelik yüzde 35 alkolle temizlemenin virüsü öldürmede eşit derecede etkili olduğunu gösterdi. İyi haber şu ki, tüm varyantlar deri üzerinde kullanıldığında alkol bazlı dezenfektanlara karşı eşit derecede savunmasızdı. 

Açıkçası bu bulgular, Omicron varyantını yüzeylerden alma riskimizin arttığını kanıtlamıyor. Ancak yüzey temizlemenin ve ellerimizi dezenfektanlarla temizlemenin canlı virüsü öldürmede etkili olduğunu gösteriyor. 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...