Tgrt Haber

Türkiye'nin Türkmen stratejisi önemli

26 Temmuz 2024 12:19 | Güncelleme :26 Temmuz 2024 12:20

Türkiye’mizin güney hattında Irak, Suriye çok ciddi Türkmen nüfus bulunuyor. Suriye Türkmenlerinin büyük kısmı 2011 sonrası iç savaş şartlarından Türkiye’ye sığınmış durumdalar. Yine Irak’ta başta Kerkük olmak üzere 3 milyon civarında Türk varlığı var. En son Kerkük’te 18 yıl aradan sonra yapılan meclis  seçimleri sonrası  Türkiye’nin diplomatik girişimleri, belirsizliğin çözüme kavuşmasına yardımcı oldu. Varılan  ön mutabakata göre Türkmenler, Kürtler ve Araplar valilik görevini dönüşümlü olarak üstlenebilecek. Böylece 100 yıl sonra Türkiye’nin girişimleriyle Kerkük’te bir Türkmen vali göreve başlayabilir. Ama bu net karara bağlanmış değil. Kerkük İl Meclisi biri azınlıklara verilen kota olmak üzere 16 sandalyeye sahip. Irak'ta 18 Aralık 2023 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Kerkük İl Meclisinde Türkmenler 2, Araplar 6,  Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5,  Demokrat Partisi (KDP) 2 ve Hristiyanlar da kotayla 1 sandalye elde etmişti.

DÖNÜŞÜMLÜ VALİLİK UYGULANABİLİR Mİ?

Edinilen bilgilere göre Türkmenler 2, Araplar 6, Demokrat Partisi (KDP) 2 toplamda 10 üyeye oluşarak dönüşümlü vali seçilerek bir Kerkük dengesi kurulmaya çalışılacak. Sorun olarak ise kaynaklarımız Yurtseverler Birliği Partisi (KYB) 5, üye ile birinci parti olduğu Kerkük İl Meclisinde uzlaşma içinde olunamaması. (KYB) nin bunu Kerkük’ün istikrarsızlığı için kullanabileceği yönünde görüşler var.Burada gözler Bağdat ve Ankara’ya çevriliyor.

BAĞDAT’IN RAHATSIZLIKLARI

Türkiye başta terör örgütleri olmak üzere Irak ile yeni bir güvenlik mimarisi oluşturuyor. Bunun yanında Kalkınma Yolu’nun ilk toplantısı gerçekleştirildi. Görüştüğümüz Bağdat’daki diplomatik kaynaklarımız gelişmelerde kullanılan ‘’ Türkiye'nin diplomatik çabaları sonucu’’ ibaresinden rahatsızlıklarını dile getirdiler. Bağdatlı yetkililer ‘’Türkiye’nin Türkmen hassasiyetinin farkındayız ama Kerkük bizim iç meselemiz’’ cümlesini 2 kez tekrarladılar. Elbette burada Türkiye tarafından bölgede KYB ve PKK arasında olan ilintilere olan güvenlik kaygılarını hatırlatmak lazım. Yine 2003 sonrası Kerkük’ü işgal eden KYB peşmergelerinin yaptıkları ve 2017 yılında KDP ve KYB ‘nin gayrimeşru referandum denemesi hala hafızalarda.

YA SURİYE TÜRKMENLERİ?

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin en son Suriye Türkmenlerini makamında kabulünün ardından gündeme gelen Suriye’deki Türkmen varlığı ayrı bir değerlendirmeye ihtiyaç duyuyor. Suriye Türkmenleri saha ve siyasi durumlarını ve gelecekleri ile ilgili kaygılarını MHP Liderine ilettiler. Suriye’nin geleceğinin kocaman bir soru işareti olduğu bu dönemde saha da uygulanabilir bir Türkmen stratejisi güney sınırımızın gelecek on yıllarca güvenliği için olmazsa olmaz.

BİRAZDA LÜBNAN TÜRKMENLERİ

Lübnan'da yaşayan Türkmenler pek Türkiye’de gündeme gelmiyor. Türküleri ve Türkçe masalları, manileri nesilden nesile aktarılan Türkmen boyları , asırlardır kültürlerine sahip çıkıyorlar. Köylerine 'oba' ismini veriyorlar. konuştukları Türkçeyi ise 'obaçi' olarak adlandırıyorlar. Biraz Türkiye’de ve Türk Dünyasından anlatılmalı ve tanıtılmalıdır.

ŞİMDİ NE OLACAK?

Son söz olarak bizde Türkmen sihirli kelimedir. Çıkar birileri orada Türkmenler var diyerek mehter edasıyla söylemler ortaya koyabilir. Ama saha çok sıcak ve dinamik …

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.