Tgrt Haber

Emekliler gelir düşüşlerine karşı savunmasız : Umutlar tükenmeden atılacak adımlar

15 Ekim 2024 09:10 | Güncelleme :15 Ekim 2024 09:13

Emeklilerin gündemi durulmuyor. Ele alınması gereken zorluklar var. Hükümetin, yaşlanan nüfusun kamu maliyesine uyguladığı baskılar nedeniyle kolaylaşmayan emeklilik kararları alması gerekiyor.

EYT ile birlikte gelen bir süreç var. EYT'yi bir günle kaçıranlar, kademeli emeklilik bekleyenler, enflasyona yenilen emekli maaşları ve yeni gelecek olan emeklilik sistemi. Süreç karmaşıklaştı emekli gerildi. 

Emeklilik sistemi ile ilgili kökten değişim yolda. Kadınların priminin üçte birini devletin ödemesi, Bağkur prim eşitlemesi, tamamlayıcı emeklilik sistemi beklentileri var. Ancak şu an için çalışmalarda sona gelindi demek mümkün değil. Bakanlar dönem dönem böyle bir çalışmanın olacağını, gerektiğini ifade eden açıklamalar yapsa da reform paketi 2025'te önümüze gelir.

Yeni gelecek olan modelde SGK'da kök ve taban aylık gibi kavramların olmayacağı, bu şekilde bir hazırlığın yapılacağı ifade edildi. En önemlisi de emekli olacakların maaşları sigorta prim günü ve çalışma süresine göre belirlenecek.

SGK ve emeklilik sistemi ile ilgili reform paketi 2024 yılı bitmeden görüşülür, tartışılır, Meclise sunulur ve 2025'te uygulamaya geçilir.

Bu yeni model birçok tartışmayı da beraberinde getirecek. Emeklilik yaşı tartışmaları bunların başında geliyor. Yeni düzenleme ile kadınlarda 60 erkeklerde 65 yaşta emeklilik zorunlu hale getirilecek.

Bu emeklilik sistemine tabi olacak prime göre maaş sistemi de devreye girecek. Ancak emekliler prim konusunda da huzursuz. En düşük emekli maaşının eşitlenmesiyle 'kişi ne kadar çok prim öderse sanki maaşı daha düşük emekli aylığı ile bağlanacak' gibi bir algı oluştu. Emeklilikte adalet sistemi sarsıntı yaşıyor.

Düzenlemede çalışan emeklileri mutsuz eden bir madde de var. Sistem çalışan emeklilerden de kesinti planlıyor. Çalışan emeklilerden genel sağlık sigortası priminin kesilmesi sistemde öngörülen modellerden biri. Bu modele göre de halihazırda çalışan 2 milyondan fazla emekliden sigorta primi kesilecek. Oran yüzde 12,5 olarak konuşuluyor. Yüksek bir rakam.

Bunların yanında da verilmiş bir takım sözler var. Tescil mağdurları bekliyor, staj mağdurları bekliyor, EYT'liler bekliyor... Kadınların borçlanması ile ilgili bekleyiş var. Asgari ücrete ocak ayında zam geldiğinde borçlanmalara da zam gelecek. Bu kapsamda emeklilikte son 3,5 yıl çok önemli. Eğer ki Bağkurlu olarak borçlanma yaparsanız Bağkura sayarlar. Bu da emeklilik gününüzü uzatır yani daha önceden sigortaya gidip hesaplama yaptırmanızda fayda var.

Sözün özü sistem alarm vermeye devam ederken fatura EYT'lilere kesildi. Sistemdeki bozulmanın nedeni EYT olarak gösterildi. Taş sıksa suyunu çıkaracak kişiler 43, 44, 45 yaşında, 46 yaşında emekli edildi ama ip aslında yıllar önce incelmişti. EYT emeklisi çalıştı, emekliliği hak etti. Bunu kimse inkar edemez ama belli bir yaşı beklemek dünyanın her yerinde işleyen bir sistemdir. Bu denge bozulunca günümüzde yeni reformlarla sistem rayına oturtulmaya çalışılıyor. 

Sonuç: Çalışan kesimin ödediği primler emeklilerin aylığını karşılayamaz oldu. Bir yerde bir şey kırıldığı zaman düzeni bozmayacak iyileştireceksin. Eğer iyi giden bir şey varsa mevcudu muhafaza edip mevcudu geliştireceksiniz.  Daha iyisi olmuyorsa var olana dokunmayacaksınız. Emekliye sorarsan da artık hiçbir şey fark etmiyor. Onun derdi mutfaktaki aşında...

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.