25 yıl sonra Titanik tartışmalarına son noktayı koydu, Osmanlı detayı dikkat çekti
Beyaz perdenin en ünlü filmlerinden biri olan Titanik'in yönetmeni James Cameron, 25 yıl sonra filmin tartışmalı sonu ile ilgili konuştu.
15 Nisan 1912 tarihinde Southampton'dan New York'a yaptığı yolculuk sırasında bir buzdağına çarparak batan Titanik'i beyaz perdeye taşıyan James Cameron, 25 yıl sonra filmin tartışmalı sonu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Gösterime girdiği dönemde gişe rekorları kıran filmin sonu 25 yıldır bitmeyen bir tartışmaya ev sahipliği yapıyor.
BİLİMSEL OLARAK ÇÜRÜTÜLDÜ
Filmin yönetmeni James Cameron, Kate Winslet ve Leonardo DiCaprio'nun 1997 yapımı Titanik'in sonunda yüzen bir enkaz parçasına sığabilecekleri teorisine ilk defa bu kadar net bir yanıt verdi. “Titanic: 25 Years After” belgeselinde konuşan Cameron, söz konusu teoriye son noktayı koymak için bilimsel bir çalışma yürütüldüğünü duyurdu. Yönetmen, deneyin, hem Rose (Kate Winslet) hem de Jack'in (Leonardo DiCaprio) yüzen enkazda hayatta kalamayacağını kanıtladığını açıkladı. Başka bir deyişle 25 yıldır tartışmalara konu olan iki isminde enkazın üzerine çıkması durumunda ikisinin de kurtulacağı teorisi bilimsel çalışma ile çürütüldü.
TİTANİK’TE OSMANLI DETAYI
Cameron, "Yalnızca bir kişiye yetecek kadar kaldırma kuvvetinin mevcut olduğu açık" dedi. Tarihçi Claes-Goran Wetterholm geçtiğimiz dönemde Titanik ile ilgili oldukça ilginç açıklamalarda bulunmuştu. Wetterholm 'a göre, Titanic ile ilgili diğer yaygın yanılgılar arasında yolcuların uyruğu yer alıyor. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Suriye ve Lübnan'dan gelen Arap yolcular gemideki en kalabalık 5. etnik grup olarak dikkat çekiyor.
TEKNEYLE SEYEHAT ETTİLER
Başka bir deyişle gemide pek çok Osmanlı vatandaşı da yer alıyordu. Wetterholm "Yeni bir hayat kurmak için Suriye ve Lübnan'dan geldiler,Cherbourg'da Titanik'e katılmak için tekneyle seyahat ettiler" dedi. Watterholm'un açıklamaları 2012 yılında İsveç'teki Uppsala Üniversitesi'nde yapılan bilimsel araştırma ile paralellik gösteriyor.
1852'den 2011'e kadar 18 deniz felaketini mercek alan araştırma erkeklerin yüzde 34.5'inin hayatta kaldığını kadınlarda ise bu oranın yüzde 17.8 olduğu sonucuna ulaşmıştı.