Tgrt Haber

Anadolu'da tarihi keşif! Tavşanlı Höyük'teki keşif 3 bin 750 yıllık ticaretin izlerini ortaya çıkardı

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
20 Ağustos 2024 13:39 - Güncelleme : 20 Ağustos 2024 14:43
Anadolu'da tarihi keşif! Tavşanlı Höyük'teki keşif 3 bin 750 yıllık ticaretin izlerini ortaya çıkardı

Kütahya'ya bağlı Tavşanlı Höyük'te 3 bin 750 yıllık ticaretin izlerini gösteren bir keşfe imza atıldı. Anadolu'da bir ilk niteliğindeki keşif, doğu ile batı arasında yapılan ticaretin kanıtı oldu. Bulunan kalıntılar ayrıca binlerce yıl öncesinde insanların acımasız saldırılara maruz kaldığını da gözler önüne seriyor.

Türkiye’de birçok ilde süren arkeoloji kazılarda yeni bir keşif heyecanlandırdı. Kütahya'nın Tavşanlı ilçesinde yer alan Tavşanlı Höyük'te gerçekleştirilen kazılarda yapılan keşif binlerce yıl öncesine dayanan ticaretin izlerine sahne oluyor.

3 BİN YILLIK SİLİNDİR MÜHÜR

Asur Ticaret Kolonileri Çağı'nın sonuna tarihlenen bir katmanda, şehri yerle bir eden bir saldırının izlerini taşıyan yangın tabakası içinde, 3 bin 750 yıllık bir silindir mühür bulundu. Mührün, Anadolu'nun ticaret tarihinde önemli bir boşluğu doldurması bekleniyor.

Fayanstan yapılmış bu nadir mühür, üst ve alt hattı çizgilerle sınırlandırılmış, iç kısmında ise iç içe ikili ve üçlü gruplar halinde yerleştirilmiş “V” motifleriyle bezenmiş. Orta Anadolu'da Kültepe ve Acemhöyük gibi büyük ticaret merkezlerinden bilinen fayans silindir mühürlerin, Batı Anadolu'daki ilk örneği olarak kayda geçen bu mühür, doğu ile batı arasında yeni ticaret yollarının varlığını açıkça ortaya koyuyor.

Anadolu'da tarihi keşif! Tavşanlı Höyük'teki keşif 3 bin 750 yıllık ticaretin izlerini ortaya çıkardı - 1. Resim

EGE İLE ANADOLU ARASINDA TİCARET AĞI

Tavşanlı Höyük, 45 hektarlık yayılım alanıyla bölgenin en büyük Tunç Çağı yerleşmesi olma özelliği taşıyor. Bu yeni keşif, höyüğün sadece Ege Dünyası ile Anadolu arasındaki ticari ilişkilerin değil, aynı zamanda geniş kapsamlı bir ticaret ağının da varlığını gözler önüne seriyor.

Kazılar sırasında ortaya çıkan diğer buluntular, bu ticaret merkezinin Mezopotamya ve Orta Anadolu kökenli eserlerle bağlantısını güçlendiriyor. Ancak en çarpıcı bulgu, yangın tabakasındaki molozlar arasında bulunan silahlar ve dört farklı bireye ait insan kalıntıları oldu.

Anadolu'da tarihi keşif! Tavşanlı Höyük'teki keşif 3 bin 750 yıllık ticaretin izlerini ortaya çıkardı - 2. Resim

Bu kalıntılar, yerleşmeye yapılan ani ve acımasız bir saldırının izlerini taşıyor; insanların, evlerinden kaçamadan saldırıya uğradığını gösteriyor.

Bu tarihi keşif, sadece Tavşanlı Höyük'ün önemini pekiştirmekle kalmıyor, aynı zamanda Anadolu'nun tarihsel ticaret ağlarının boyutunu ve bu dönemdeki kültürel etkileşimlerin derinliğini de gözler önüne seriyor.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...