Tgrt Haber

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
04 Ağustos 2024 00:50 - Güncelleme : 04 Ağustos 2024 00:52

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün mirası Savarona gemisi restorasyondan geçti. Atatürk'ün son günlerini içinde geçirdiği ve "Mezarım mı olacak bu tekne benim?" dediği Savarona, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla gerçekleşen restorasyon sonrası görüntülendi. Geminin son hali Milli Savunma Bakanlığı tarafından paylaşıldı. 

Gazi Mustafa Kemal Atatürk​'ün "manevi mirası" olarak bilinen Alman yapımı Savarona gemisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın talimatıyla sıkı bir restorasyondan geçti. 

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi - 1. Resim

Aslına uygun restore edilen Savarona'yı Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu yakından inceledi.

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi - 2. Resim

"ASLINA SADIK KALINARAK YENİLENDİ"

Milli Savunma Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mirası olan SAVARONA gemimiz, Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın direktifleri ve yardımları ile Tersaneler Genel Müdürlüğümüze bağlı İstanbul Tersanesi Komutanlığında aslına sadık kalınarak kapsamlı bir bakım, onarım ve modernizasyona tabi tutuldu. Gemimizin seyir tecrübe ve testleri başarıyla tamamlandı." ifadelerine yer verildi.

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi - 3. Resim

SON GÜNLERİNİ SAVARONA'DA GEÇİRDİ 

28 Mart 1931'de Hamburg'da inşaa edilen Savarona, denize indirildiğinde dünyanın en büyük yatı olarak kayıtlara geçmişti. 3 Şubat 1938’de yedi yaşındayken Türk Hükûmeti tarafından satın alınarak kurucu lidere armağan edilen yat için Mustafa Kemal Atatürk çevresindekileri üzen bir yorumda bulunmuştu. 

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi - 4. Resim

"MEZARIM MI OLACAK?"

Gemin Dolmabahçe Sarayı'na yaklaşırken, Mustafa Kemal Atatürk'ün heyecanlı oluşu çevresindekiler tarafından hatıralara yazılmıştı. Hastalık halinde olan Atatürk'ün gemiyi gördüğünde, "Bir çocuğun oyuncağını bekler gibi ben de bu gemiyi beklemiştim. İşte geldi, bindim. Şimdi mezarım mı olacak bu tekne benim?" sözleri ağzından süzülmüştü. Çevresindekilerin üzüldüğünü gören Atatürk daha sonra, "Yahu be tekneyi çok sevdim, çok" diyerek sözünü çevirmişti. 

Atatürk'ün 'Bana mezar mı olacak' dediği Savarona gemisi yenilendi - 5. Resim

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...