Düzce Belediyesi’nin destekleri ile 4 yıldır aralıksız kazıların devam ettiği Konuralp Antik Kentte tarihe ışık tutacak keşifler elde edilmeye devam ediyor. Kazılarda Dionysos Kült Mekanını yansıtan yapı ortaya çıkarıldı.
Konuralp Antik Kenti'nde yapilan kazi çalismalarinda tarih fiskiriyor. Geçtigimiz eylül ayinda çok iyi korunmus bir Büyük Iskender portresinin bulundugu kazilarda yeni bir gelisme daha yasandi. Tiyatro aksinin tam ortasina gelen üst kisimda bulunan odadan aslan figürlü mozaik bulundu.
Konuralp Müze Müdürlügü kazilar ve bulunan yeni odanin özelliklerine iliskin açiklamada bulundu. Açiklamaya göre mozaik "Prusias ad Hypium Antik Tiyatrosunun" portiko bölümünün bulundugu üst tarafta tiyatro aksinin tam ortasina denk gelecek sekilde bulundu.
Söz konusu odanin iç duvarlarinin kalin bir harç tabakasi üzerine mermer plakalar ile kapli oldugu ve odanin kuzey güney yönünde dikdörtgen planli oldugu belirlendi. Tüm odanin ince isçilik ile yapilmis beyaz, mavi, sari, yesil ve kahverengi tesseralardan olusan bir mozaik taban ile kapli oldugu görüldü.
Mozaigin ortasinda ise daha küçük tesseralar ile yapilan dörtgen çerçevenin iç tarafinda bir sahne betimlenirken, sahnede ortada duran çam agacinin iki yaninda agaca bakar sekilde duran 2 tane aslan ile yine agacin dallarina (sag tarafta) davul – tympanum - (sol tarafta) pan flütü asili bulunuyor.
Burada alanda bulunan davul ve flüt betimlemeleri ile oda içerisinden çikan eserler bize buranin Dionysos Kült Mekani oldugu izlenimini veriyor.
Diger yandan Belediye Baskani Faruk Özlü, yeni eserin bulunmasi haberini üzerine Antik Tiyatro’ya giderek çalismalari bizzat izledi. Arkeologlardan bilgi alan Faruk Özlü “Konuralp Antik Kenti’ndeki kazilarda her gün yeni bir eser ile karsilasiyoruz. Türkiye’de esi benzeri bulunmayan bir mozaik kesfettik, ortaya çikardik. Bu mozaik buradaki antik tiyatronun gün isigina çikmamis önemli bir unsuru" diye konustu.