Tgrt Haber

Erkin Koray'dan acı haber: Rock müziğin efsanesi vefat etti

Editör: Birkan Cantürk / Kaynak: TGRT Haber
07 Ağustos 2023 21:18 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 21:53
Erkin Koray'dan acı haber: Rock müziğin efsanesi vefat etti

Fesuphanallah, Cemalim, Estarabim, Öyle Bir Geçer Zaman Ki ve daha nicesiyle hafızalara kazınan usta sanatçı Erkin Koray'dan kötü haber geldi. Rock müziğinin efsane ismi Erkin Koray, hayatını kaybetti.

Anadolu rock müziğin efsane ismi Erkin Koray, uzun süredir yaşadığı Kanada’nın Toronto​ şehrinde hastaneye kaldırıldı.

Akciğeriyle ilgili rahatsızlıklarının yanı sıra yaşlılığa bağlı sağlık sorunlarıyla savaşan usta sanatçıdan akşam saatlerinde üzücü haber geldi. Usta sanatçı 82 yaşında kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

ACI HABERİ KIZI PAYLAŞTI

Hastanedeki tedavisinde bir an olsun Erkin Koray'ı yalnız bırakmayan kızı Damla​, üzücü haberi paylaştı.

Koray'ın kızı Damla mesajında şunları kaydetti:

"Babam... Baba'mız... Canımın taa içi, ben kızın ve seni Baba deyip bağrına basan, canlar, güzel enerjimizi, sevgimizi, saygımızı ve alkışlarımızı senden bir gün bile eksik etmedik, bundan sonra da etmeyeceğiz. Eserlerin dilimizde, aşkın kalbimizde yaşayacak, daima ve ilelebet. Doğrusu hiç şaşmayan, tanıdığım en sağlam adam; Anadolu Rock'ın mucidi, sevgili babam..."

Erkin Koray, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti

SEVENLERİNE İÇİNİ DÖKMÜŞTÜ

Geçtiğimiz ay takipçilerine bir mektup yazan Erkin Koray, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Canlar! Yaşlanıyoruz herhalde artık… Size bir-iki söyleyeceğim bir şey var, onu da söyleyeyim de… Neme lazım. Bu arada Kanada​ seyahatimle ayrı kaldığımız süre içinde, tabii ki yeni eserler yaptım. Bunların hepsini kızım Damla'ya, Kanada "Weagle Records" firmasından size ulaştırması için bırakıyorum. Belki 'Niye sen kendin çıkarmıyorsun?' diyeceksiniz… Valla, memleketin bu hukuki arızaları bende hiç heves bırakmadı.

Sizin de kazanmış olduğunuz mahkeme dosyalarınızın üzerine bir çizgi çekip, çapulcuya 'Sen devam et' dense, sizde de aynı şey olur! Düşünebiliyor musunuz? Herif pembe plak kapağı yapmış. Kendi ruhunu yansıtıyor herhalde. Benim onayım yok, normal olarak. Zaten plak üzerinde onayı alınan herhangi bir şey de yok. O yüzden bu işi kızıma bırakıyorum. Onun sinirleri benimkinden daha sağlam.

Daha doğrusu ben ona, bu işlere sinirlerini bozmamasını telkin ettim. Eserlerin adlarını özellikle şimdiden söylemiyorum. Sebebi var: "A" desem, annen diye plak çıkartırlar yarın; söz ve müzik: Erkin Koray, diyerekten… Söyleyeceklerim bu kadar. Sizleri ne kadar sevdiğimi tarif edemem. Mutlu yarınlar dilerim. Erkin Koray…"

Erkin Koray, 82 yaşında hayatını kaybetti

ERKİN KORAY KİMDİR?

Erkin Koray 24 Haziran 1941 tarihinde Kadıköy, İstanbul'da dünyaya geldi. Türk rock sanatçısı Erkin Koray, Anadolu rock, psychedelic rock ve hard rock türünde özgün eserler vermiş olmakla birlikte birçok türküyü yeniden düzenlemiştir.

Özgün çalışmaları, doğu ve batı müziklerinde yaptığı çalışmalarla birçok müzisyeni etkilemiştir. Cemalim, Köprüden Geçti Gelin gibi çalışmaları ile Türk halk müziği, Nihansın Dideden, Kıskanırım gibi parçalar ile Türk sanat müziği eserlerini yorumlayarak Anadolu rock tarzının en önemli eserlerini vermiştir.

Şaşkın (Ala Ain Moulayiteen) (Dabke), Estarabim, Çöpçüler, Fesuphanallah gibi geniş kitlelerin beğenisini kazanan Arabesk-rock parçaların yanında, Mesafeler, Yağmur gibi psychedelic rock'a uzanan ve Krallar, Akrebin Gözleri, Öfke gibi metal müzik olarak nitelendirilebilen birçok önemli çalışmaya imza atmıştır.

1960'ların sonuna doğru, bağlamanın sesini müzik yapılan mekânlarda daha çok duyurmak ve rock müziğinde de kullanabilmek için elektro bağlamayı icat ettiği söylenir.

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Nesrin Körükçü 7 Ağustos 2023 21:58

Gerçek bir müzisyendi. Ruhu şadolsun... Gerçek bir müzisyendi. Ruhu şadolsun...

Sonraki Haber Yükleniyor...