Tgrt Haber

Görenler hayran kalıyor, fiyatı 70 bin TL! Bu bıçağın yapımı 7 ay sürdü

Editör: Murat Makas / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
13 Eylül 2024 11:22 - Güncelleme : 13 Eylül 2024 11:23

Sivas'ta yaşayan bıçak ustası Emre Göçeri, Topkapı Sarayı'nı gezdi ve Fatih Sultan Mehmet'in kılıcından ilham aldı. Göçeri daha önce örneği olmayan bir bıçak üretmeye karar verdi. Bıçağın üzerine gravür işleme yapan bıçak ustası, 70 bin TL fiyat biçti.

Türkiye'de yaptığı bıçaklar ile tanınan Sivas'ta yaşayan Emre Göçeri, Topkapı Sarayı​'nda bulunan kılıçlardan etkilenerek farklı bir bıçak üretti. Sivas bıçağının 3 katı büyüklüğe sahip olan bıçağı tasarlayan bıçak ustası Emre Göçeri, çeliğin üzerine gravür işleme yaptı. Yapımı 7 ay süren üründe kuruması için 22 yıl beklenen manda boynuzu kullanıldı. Görenlerin hayran kaldığı bıçak için 50 bin TL teklif edildiğini söyleyen Emre Göçeri, bıçağın fiyatını 70 bin TL olarak belirledi.

Topkapı Sarayı ziyaretinin ardından böyle bir bıçak yapma kararı aldığını söyleyen Emre Göçeri, Topkapı Sarayı'ndaki kılıcı inceledikten sonra bir çelik merakı başladığını söyledi.

FATİH SULTAN MEHMET​'İN KILICINDAN İLHAM ALDI

Fatih Sultan Mehmet'in kılıcını inceleyen Emre Göçeri, ''Dövme bir çelik yapmamız gerektiğini anladık. Bu dönemde kılıcın pek tutmayacağını düşündüm ve bir çakı yapmaya karar verdim. Dedemizin de 100 sene önceki yapmış olduğu işlemeleri inceledim, eğer bu işlemeleri el kalemi ile gravür dökebilirsek muhteşem bir şey ortaya çıkar dedik ve bunu da başardık.'' dedi.

Görenler hayran kalıyor, fiyatı 70 bin TL! Bu bıçağın yapımı 7 ay sürdü - 1. Resim


Modelin işleyişi hakkında bilgi veren Göçeri, ''Son zamanda makine gravür diye piyasada satılan ürünler çıktı. Makinaya yazılımı yapıyorsunuz, işlemeyi giriyorsunuz ve makine ona lazer ile işlemeyi yapıyor. Biz bunu lazer kalemler ile değil de el yazması eski oyma kalemlerle bal mumu ile işleye işleye yaptığımızı bir model çıkartmak istedik ve Allah yardım etti oldu.'' ifadelerini kullandı.

MİNYATÜRÜ BİLE 40 GÜNDE YAPILIYOR

Bıçağın tamamen el işçiliği olduğunu aktaran Göçeri, "Sapında ise manda boynuzu kullandık. Ben bu mandayı 22 sene boyunca bekledim. Yıllanmış manda olduğu boynuzunun üzerindeki damarlardan da aşikâr. Çeliği kadar manda da antika, manda da artık bulunmuyor ve dişi manda boynuzu olması gerekiyor erkek manda boynuzu olmuyor. Gösterdiğimiz herkes beğeniyor, ülkenin protokol kısmına da gösterdik ama ikincisini yerine koyabileceğimiz bir ürün olmadığı için hediye edemedik." dedi.

Görenler hayran kalıyor, fiyatı 70 bin TL! Bu bıçağın yapımı 7 ay sürdü - 2. Resim

Bıçağın minyatürlerini yaptığını ve kötü diyen çıkmadığını söyleyen Göçeri, "Bazı insanlara abes gelecek ama o gün o gece o projeyi çizerken fiyatı da düşünmek zorundaydık. Ben bu projeyi başkalarının tabiri ile delirmiş bu, deli tabiri ile çizdiğimiz bir projeydi. Hatta ustalığını yerinden öğrendim, o yüzden dolayı da biz de isteriz 3 bin lira, 5 bin lira olsun ama bizim ona biçtiğimiz rakam 70 bin lira. Sadece bunların minyatürlerini 40 günde yapıyoruz. Yaklaşık 55 gün öğrenim sürecim oldu, Topkapı Sarayına iki kez daha gitmek zorunda kaldım, ilkinde fotoğraf çekmenize izin vermediler. Hemen hemen 7 ayı buldu bunu yapmam." ifadelerine yer verdi.

Görenler hayran kalıyor, fiyatı 70 bin TL! Bu bıçağın yapımı 7 ay sürdü - 3. Resim

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Gülşen13 Eylül 2024 15:20

Adamın eline ne güzel geçmiş be Topkapı'yı gezip böyle bir bıçak yaptırmak müthiş bir şey sanki tarihe de selam veriyor

Sonraki Haber Yükleniyor...