Hazırlığı 4 gün, yemesi 2 sene sürüyor
Giresun'da taş fırınlarda pişirilip dört gün bekledikten sonra iki seneye kadar bozulmayan kuru ekmek golit, asırlardır yöre halkı tarafından tüketiliyor.
Giresun'da taş fırınlarda pişirilip dört gün bekledikten sonra iki seneye kadar tüketilebilen kuru ekmek golit, asırlardır yöre halkının vazgeçilmediği lezzetlerden.
Yoğun olarak Şebinkarahisar ilçesinde üretilen golit birkaç kişinin imece çalışmasıyla yapılıyor. Golit hazırlanmadan önce taş fırın kalın odunlar kullanılarak yakılıyor.
Hazırlık akşama kadar sürüyor
Odunlar köz haline gelene kadar su ve maya kullanılarak hazırlanan hamur beklemeye bırakılıyor, bu sırada yere geniş bir örtü seriliyor. Hazır olan hamuru keşen kişi, yerde oturanın sofrasına seri bir şekilde atıyor.
Hamur, yapışmaması için unlanıp yuvarlayarak örtüye konuluyor. Özel bir tahta kaşıkla örtüye dizilen hamurlar kısa süre bekledikten sonra yuvarlanarak simit şekline getiriliyor ve fırına atılıyor.
'Torbaya koy, ağzını bağla iki sene dayanıyor'
İlçenin Şaplıca köyünde golit üreten Saliha Şenol, golit olarak adlandırılan kuru ekmek yapımının iki asrı aşan bir gelenek olduğunu söyledi. Golit yapmayı ailesinden 14 yaşında öğrendiğini dile getiren Şenol, 42 yıldır hem tüketmek hem de satmak için golit hazırladığını anlattı.
Golitin fırında en az dört gün kuruması gerektiğine işaret eden Şenol, "Zaten golitin özelliği de buradan geliyor, dört gün fırında kalmazsa olmaz." dedi.