Hırka-ı Saadet Dairesi yeniden açıldı! Yüzyıllardır tozunun atılmamasının sırrını Topkapı Sarayı Daire Başkanı anlattı
Topkapı Sarayı'ndaki mukaddes emanetler dairesi yenilendi. Sergilenen emanetlerin sayısı 70'den 300'e çıkartıldı. Dairede Hazreti Muhammed’in hırkasından Hazreti Fatıma’nın duvağına, Hazreti İbrahim’in yemek pişirdiği tencereden Hazreti Ali’nin kılıcına kadar pek çok kutsal emanet yer alıyor.
Kutsal emanetlerin yer aldığı Topkapı Sarayı’ndaki Hırka-I Saadet Dairesi yenilendi ve yeniden ziyarete açıldı. Uzun bir restorasyonun ardından sergilenen emanetlerin sayısı ise 70’den 300’e çıkarıldı. TGRT Haber’den Özay Erad, kameraman Yusuf Öztürk'le yenilenen Hırka-ı Saadet'de yapılan çalışmaları aktardı.
İLK YAZILAN 4 KURAN'DAN İKİSİ YER ALIYOR
Dairede İslâmın 3. halifesi Hazreti Osman döneminde yazılmış 4 Kuran’dan 2’si yer alıyor. Dairede, 5 asırdır olduğu gibi 24 saat kesintisiz Kur'an-ı Kerim okunmaya devam ediliyor.
Dairede Yavuz Sultan Selim’in Mısır’dan getirdiği kutsal emanetler de yer alıyor. Bunlardan en önemlisi peygamber efendimizin Kâ'b b. züheyr'e hediye etmiş olduğu hırka. Hazreti Muhammed’e ait iki hırkadan biri, som altından yapılan bu sandığın içinde. Dairede, Peygamberimize ait olanların dışında, başka peygamberlere ve halifelere ait çeşitli eşya da bulunuyor. Ayrıca Kabe’nin kilitleri de yer alıyor. Kabe’nin kilidi ve anahtarı sürekli Osmanlı’nın elinde olmuştur.
HAS ODA'NIN TOZUNUN ATILMAMASINDAKİ SIR
Mukaddes Emanetlerin sergilendiği Has Oda’nın tozları atılmıyor. Topkapı Sarayı Daire Başkanı İlhan Kocaman, bunun nedenini şöyle anlatıyor: “Ecdadımız bu emanetlere öyle bir saygı öyle bir hürmet gösteriyor ki özellikle Has Oda Ramazan ayının 15’inde açılıyor ve temizleniyor. O alanın tozu dışarıya atılmasın diye açık alana bir kuyu kazılıyor ve o kuyuya dökülüyordu. Halen yani temizlendiğinde alınan tozlar yine o kuyuya dökülüyor, gelenek devam ediyor” dedi.
HAZRETİ MUSA’NIN ASASI DA BULUNUYOR
Dairede bulunan en değerli eşyalardan biri de Hazreti İbrahim’in yemek pişirdiği tencere ve Hazreti Musa’nın asası. Şur’a suresinde asadan için şöyle bahseder: “Biz vahiy ettik Hz. Musa’ya değneğinle vur dedik, değneği vurdu Kızıldeniz ortadan ikiye ayrıldı. Oluşan koridorda Hz Musa ve beraberindekiler geçti arkasından gelen firavun ve askerleri de öldü”
Müzede, bazıları peygamberimize ait olmak üzere çok sayıda kılıç da bulunuyor.
HAZRETİ FATIMA’NIN DUĞAĞI DA VAR
Hazreti Ali’nin kılıcı da sergilenen eserler arasında. Bu kılıcın üstünde yazan “Ali’den başka yiğit, zülfikardan başka kılıç yoktur” diyor.
Ayrıca Hazreti Fatıma’nın Hazreti Ali ile evlenirken taktığı duvak da günümüze gelen kıymetli parçalardan biri.
Bunlar da Peygamberimizin torunlarından Hazreti Hüseyin’in sarıkları ve hırkası. Yine Hazreti Hüseyin’e ait olan ve şehit düştüğünde üzerinde bulunan hırkası da emanetler arasında. Hırkanın üzerindeki kan lekeleri halen duruyor.