Galata Kulesi'nin geçirdiği tarihsel süreç Türkiye'nin tarihinde önemli bir yeri kaplıyor. İstanbul'un kabusu olarak geçen işgal yıllarına ait görüntüler yürekleri buruktu. Galata Kulesi'nde İngiliz askerlerinin izleri ve tarihsel devime dair detaylar haberimizde.
Bizans Imparatorlugu yillarda Kutsal Haç Kulesi olarak geçen Galata, Haliç ve Bogaz'dan geçen gemilerin kontrolü için yapilmisti. Gözetim kulesi olan Galata, Cenevizlerin ticari yeriydi. 1453 yilinda Osmanli Imparatorlugu'na sorgusuz sühalsiz birakildi. Ancak o yillarda çok sik kullanilmadan tahribata ugradi. Bunun üzerine 2. Mehmed'in fermaniyla restore edildi. Ve Bogazin incisi oldu. Savaslarsan sonra esirler Galata'nin altindaki zindanlara koyuldu. Tarihin her noktasina sahitlik eden Galata Kulesi'nin en kabus yillarini ise 1923 yilinda Ingilizler yasatti.
Tarih kitaplarinin bile yer vermek istemedigi ancak Istanbul halkini korku dolu günlere sokan Ingiliz Askerleri Galata Kulesi'ne yerlesti. Buradan tüm Osmanli'yi halki gözeten Ingilizler özellikle dürbünlerle Osmanli saraylarini gözetledi. Galata Kulesi'nde Ingiliz Bayragi yer aldi. Bu ise aciyi katladi.
Ingiliz Askerleri bununla da sinirli kalmadi ve barakalar kurdu. Tarihsel dokunusu alt üst eden askerler silahlariyla Galata Kulesinde sik sik fotografta çekti. Bu Ingiltere Tarih kitaplarinda yer aldi. Birlesik Krallik Istanbul'a 26.525 asker 894 subaydan olusan bir gurubu Yumusak Güç adi altinda 6 Ekim 1923 yilinda kabusu baslatti. Tüm bunlar geri de kalsa da Galata Kulesi'nin yasadigi bu süreçler hafizalardan silinmedi. Iste o fotograflar;
Kasim 2023 yilinda Galata Kulesi restore edilmeye baslandi. Bu süreçte ise Kulenin 63 metre yükseklikte yer alan bakir alemini restore edilmeye baslandi. 1 ay boyunca kapatilacak olan Galata Kulesi ziyaretlere kapatildi.
23 Subat'tan itibaren kapatilacak olan Galata Kulesi'nin tam olarak Mayis ayinda açilmasi planlaniyor. Restorenin diger amaci ise kus yuvalari oldu. Kuslarin göç üzeri olan kule özellikle ebabil kuslarinin göç mevsimi sürecini de gözetilecek.