İstanbul’un merkezinde 'Pan' heykeli bulundu
Tarihte onlarca medeniyetin merkezi olan İstanbul'da kazı çalışmaları sırasında Roma dönemine ait olduğu düşünülen mermerden 'Pan' heykeli bulundu.
Stratejik konumu, tarihi, kültürel birikimi, turistik mekanları ve mimari eserleriyle dünyanının en önemli kentleri arasından ilk sıralarda yer alan İstanbul'da Tarihte Aziz Polyeuktos Kilisesi'nin bulunduğu Saraçhane Arkeoloji Parkı'nda yürütülen kazı çalışmalarında nadide bir heykel bulundu.
Kazı çalışmalarının sürdürüldüğü ana yapının kuzeybatı tarafında bugün yüzeyden yaklaşık 2.60 metre derinde dolgu toprak içerisinde mermer Pan (Antik Yunan Mitolojisinde Çoban ve sürülerin tanrısı) heykeli parçası bulundu.
İNCELEMENİN ARDINDAN TARİHLEME YAPILACAK
20 santim yüksekliğinde, 18 santim genişliğindeki heykelin, sol kol ile gövde altı kısmı kırılmış durumda olduğu tespit edildi. Roma dönemine tarihlendiği düşünülen heykelin, uzman incelemesi sonrasında tarihleme yapılacağı belirtildi.
MİTOLOJİDE ‘PAN' KİMDİR?
Pan, antik Yunan mitolojisi’nde kırın, satirlerin ve çobanların tanrısıdır. Pan ayrıca, doğanın ruhu olarak kabul edilir ve pastoral bir yaşam tarzının sembolüdür.
Pan, çobanların, çoban flütü olarak bilinen pan flütü çalmalarıyla tanınır. Görünümü, üst yarı vücudu insan, alt yarı vücudu ise keçi şeklinde tasvir edilir. Büyük, kıvrık boynuzları, sarkık kulakları ve kıvırcık saçları vardır. Pan genellikle ormanlarda dolaşırken veya sürülerin arasında görülür.