Tgrt Haber

Kent, internet, iklim sorunlara odaklanan kitap raflarda, hukuki bir bakış sunuyor

01 Aralık 2022 17:19 - Güncelleme : 08 Aralık 2022 17:28
Kent, internet, iklim sorunlara odaklanan kitap raflarda, hukuki bir bakış sunuyor

Günümüzde yaşadığımız pek çok güncel sorunun ilişkili olduğu kent, internet ve iklim konularına hukuki çerçevede ele alan ve çözüm yolları sunan “Güncel Hukuk Yazıları-Kent, İnternet, İklim” kitabı raflarda yerini aldı. 

Avukat-yazar Cüneyd Altıparmak, tüm dünyanın gündeminde olan kent, internet ve iklim konularının hukuki yönüne, uygulamaların doğurduğu sorunlara dikkat çekmek ve öneriler sunmak için kaleme aldığı “Güncel Hukuk Yazıları-Kent, İnternet, İklim” kitabı okuyucuyla buluştu. Seçkin Yayınları tarafından yayım hayatına kazandırılan kitap, günümüz insanlarının yaşadığı pek çok soruna ışık tutuyor. Sade ve anlaşılır bir dille dikkatleri üzerine çeken kitap, herkese hitap etmesi açısından son derece önemli. 

METAVERSE’DEN UZAY HUKUKUNA, YAPAY ZEKADAN AKILLI ŞEHİRLERE 

Eserde, insan yaşamının içinde olan kent konseyleri, akıllı şehirler, dirençli kentler, katılım, yerel yönetimler, metaverse​, blockchain, uzay hukuku, iklim değişikliği​, grafiti, sosyal medya, yapay zekâ, robot yargıçlar, dijital mağduriyet, itibar suikastı, avatar, Tvvitter, Facebook Trend Topic, manipülasyon, dezenformasyon, hukukun dijitalleşmesi, NFT, "Yalan Haber", internet medyası, sanal habercilik, iletişim platformları, içerik sağlayıcı vb. konulara yer veriliyor. Bu konulara ilgi duyan herkesin okuyabileceği eser, bu konulara ilişkin kesin bir hüküm ve yargı vermekten ziyade konuyu okuyucuya izah etmeyi, çelişkileri ortaya koymayı ve farklı bir bakış açısıyla bakmayı amaçlıyor. 

EN BÜYÜK SORUN İKLİM MESELESİ

Güncel meselelerin hukuki yönlerini ele aldığını belirten Altıparmak, kitabın içeriğine ilişkin şunları söyledi: “Değindiğim konuların başında yaşadığımız kentler geliyor. Medeniyetlerin beşiği olan, çağ açıp çağ kapatılmasına konu olan kentler, yaşadığımız küreselleşme ile birbirine benzemeye başladı. “Kendine özgü” olma vasfının yitirilmeye başladığı bu çağda birtakım önerilere, düşüncelere ihtiyaç duyuyor kentlerimiz. Peki, biz ne kadar ilgiliyiz yaşadığımız şehirlere? İkinci temel konu ise internet.  İcadından bu yana “masum” görünen bir yapının artık birçok sorun ürettiği bir çağdayız. Yarını nitelemek istesek sanırım buna “dijital mağduriyetler çağı” diyebiliriz. Pek tabii bu tanımlama internetin kötü bir şey olduğuna işaret etmemektedir. Ama hukuki anlamda şimdiden üzerinde düşünmemiz gereken yeni gündemlerimiz var ve bundan istesek de kaçamayız! Bu bölümde sosyal medya şirketlerini, manipülasyon kavramını ve metaverse meselesini ele aldığım yazılarıma yer verdim. Son olarak da kabul edelim veya etmeyelim, dünyanın sonu olarak görünen bir konuya yani iklim meselesine yer vermek istedim. Bu konu teknik bir alan olmakla beraber iklim mülteciliği, kirleten ülkelere yaptırım ve mücadelenin hukuki yönü gibi konuları karşımıza çıkarmaktadır. Bu bölümde bunların yanında uzay gelişmeleri ve ayrımcılık konusundaki iki yazıya da geleceğe dair bir not olsun diye yer vermeye çalıştım"

 

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...