Kültür - Sanat

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a Atatürk ve Türk bayrağına hakaretten soruşturma

Veba Geceleri adlı son kitabıyla gündeme gelen Nobel ödüllü edebiyat yazarı Orhan Pamuk hakkında, Türk bayrağı ve Atatürk'e hakaretten soruşturma başlatıldı. Daha önce aynı suçlamayla açılan soruşturmada takipsizlik kararı verilmişti.

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'a Atatürk ve Türk bayrağına hakaretten soruşturma
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
08.11.2021
saat ikonu 11:48
|
GÜNCELLEME:
08.11.2021
saat ikonu 11:48

Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi Orhan Pamuk, son kitabi Veba Geceleri ile okurlarini ikiye bölerken savcilik, kitabinda yer alan ifadelerin 'Türk bayragi ve Atatürk'e hakaret' içerdigi gerekçesiyle sorusturma baslatti. Pamuk ise savciliktaki ifadesinde, kitabinda Mustafa Kemal Atatürk'ü ima eden yazilar yazmadigini söyledi.

 

Hakkinda, "Roman özgürlükçü ve kahraman önderlere saygi ve hayranlikla yazilmistir" dedigi kitabinda Mustafa Kemal Atatürk'e ve Türk bayragina hakaret gerekçesiyle takipsizlik karari verilen dosya, Sulh Ceza Hakimligi'nden döndü. Savcilik, ayni gerekçeyle yeniden sorusturma baslatti.

ISVIÇRE GAZETESINE VERDIGI DEMEÇ HATIRLATILDI

Sabah'in haberine göre, Izmir Barosuna kayitli olan Avukat Tarcan Ülük, Izmir Cumhuriyet Bassavciligina basvurarak Orhan Pamuk hakkinda suç duyurusunda bulundu. Ülük tarafindan savciliga sunulan sikayet dilekçesinde, yazar Orhan Pamuk'un 'Veba Geceleri' isimli kitabinda, Atatürk'e hakaret ederek, halki kin ve düsmanliga sevk ettigini iddia etti. 

Avukat Ülük, sikayet dilekçesine, Orhan Pamuk'un Nobel ödülü aldigi dönemde bir Isviçre gazetesine yaptigi açiklamayi da ekledi. Sikayet sonrasi Izmir Cumhuriyet Bassavciligi olayla ilgili sorusturma baslatti. Sorusturma kapsaminda yayinevinin Istanbul'da bulunmasinin tespiti ardindan dosya Istanbul Cumhuriyet Bassavciligina gönderildi.

Pamuk Isviçre'deverdigi demeçte, "Kimse söylemedigi için ben söylüyorum. Türkiye’de 30 bin Kürt öldürüldü. Bir milyon da Ermeni" ifadelerini kullanmis ve bu ifadeler büyük tepkiyle karsilanmisti.

SUÇLAMALARI KABUL ETMEDI

Istanbul Cumhuriyet Bassavciligi baslattigi sorusturma kapsaminda Orhan Pamuk'u ifade vermek üzere adliyeye davet etti.

Savcilikta ifade veren Orhan Pamuk, "Ben kitabimda kesinlikle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü ima eden yazilar yazmadim. Öncelikle kitabin karakteri Kolagasi Kamil'in küçükken kargalari kovaladigina dair bir ifade yoktur. Kuslara özel merakimdan dolayi kitaplarimda kargayi ele aliyorum. Çünkü ben küçükken zayif olmam ve süreki olarak ailem tarafindan karga olarak çagrilmamdan dolayi böyle bir ilgim vardir. Türk Bayraginin da Rum eczanenin amblemiyle alakasi yoktur. Suçlamalari kabul etmiyorum" diye konustu.

TAKIPSIZLIGE YAPILAN ITIRAZ KABUL EDILDI

Savcilik olaya dair yaptigi sorusturma sonunda kitap içerisinde Atatürk'e yönelik dogrudan bir hakaretin söz konusu olmadigini, karakterin halki tarafindan sevilen birisi olarak anlatildigini belirterek dosyaya Kovusturmaya Yer Olmadigina' kararini vererek takipsizlikle sonuçlandirdi. Sikayetçi avukat Tarcan Tülük savciligin takipsizlik kararina itiraz etti.

Itirazi inceleyen nöbetçi Sulh Ceza Hakimligi dosya üzerinde yaptigi incelemede kitap içerisinde bulunan bazi kisimlarda hakaret içerigi tasiyabilecek ibarelerin yer aldigini, dosya kapsaminda Orhan Pamuk'un bu haliyle yargilanmasi gerektigini ifade etti. Toplanan delilleri göz önünde bulunduran hakimlik söz konusu delillerin savcilik tarafindan tekrar incelenerek iddianame düzenlemesi gerektigini ifade ederek sikayetçinin itirazini kabul etti.

ETİKETLER
#Kültür - Sanat
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.